Κίνα: Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν προσελκύει, πια, επισκέπτες από το εξωτερικό

Κίνα: Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν προσελκύει, πια, επισκέπτες από το εξωτερικό

Οι αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προ-Covid περίοδο.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που η Κίνα ήρε τους zero Covid περιορισμούς ανοίγοντας και πάλι τα σύνορά της σε όσους θα ήθελαν να την επισκεφθούν από το εξωτερικό έχουν πια περάσει περίπου επτά μήνες.

Κρίνοντας από όσα προηγήθηκαν ωστόσο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ταξιδιώτες μέχρι στιγμής δεν επιλέγουν την Κίνα ως προορισμό.

Η απουσία ξένων ταξιδιωτών είναι ιδιαίτερα εμφανής σε μεγάλες πόλεις όπως είναι το Πεκίνο και η Σαγκάη, γράφει ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αντιστοιχεί ούτε καν στο 25% του αριθμού που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αλλά και από αυτούς τους επισκέπτες, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί προέρχονταν από γειτονικές στην ηπειρωτική Κίνα περιοχές όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και το Μακάου, και όχι από μέρη όπως είναι η Ευρώπη και η Αμερική.  

Σημειώνεται ότι παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, μειώθηκαν σημαντικά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα υποχωρώντας στα 20 δισ. δολ. από 100 δισ. δολ. που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός το οποίο μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα και την πραγματοποίηση λιγότερων από ό,τι στο παρελθόν επαγγελματικών ταξιδίων από ξένους.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη Wall Street Journal παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, είναι πολλοί οι ξένοι που δεν επιλέγουν πια την Κίνα ως προορισμό λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης. Κι αυτό, επειδή η εν λόγω επιδείνωση τους κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς.

Ενδεικτικά, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν ενδεχόμενα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα καθώς εκεί επικρατεί, σύμφωνα με τη σχετική αμερικανική οδηγία, ένα καθεστώς «αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων» στο πλαίσιο του οποίου Αμερικανοί υπήκοοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με απαγορεύσεις εξόδου και παράνομες κρατήσεις.

Με πληροφορίες από the Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή