Ισλανδία: Ανεμοστρόβιλος πάνω από τα «ποτάμια» λάβας ηφαιστείου

Ισλανδία: Ανεμοστρόβιλος πάνω από τα «ποτάμια» λάβας ηφαιστείου

Το φαινόμενο αποκαλείται και «διάβολος σκόνης» και σχηματίζεται όταν ένας θύλακας ζεστού αέρα κοντά στην επιφάνεια κινείται ανοδικά μέσα από τον ψυχρότερο αέρα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά πλάνα από τον κρατήρα του ηφαιστείου Litli-Hrútur ή «Little Ram», τον προηγούμενο μήνα στην Ισλανδία, κατέγραψαν τον σχηματισμό ανεμοστρόβιλου, πάνω από τα «ποτάμια» λάβας. 

Η λάβα του ηφαιστείου ζεσταίνει τον αέρα, καθιστώντας τον λιγότερο πυκνό και αναγκάζοντας τον να ανυψωθεί. Η στήλη του ζεστού αέρα αρχίζει να περιστρέφεται γρήγορα και σχηματίζει «ανεμοστρόβιλο».

Ο ερευνητής καταιγίδων στο University College του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σμαρτ, εξηγεί ότι ο όρος «ανεμοστρόβιλος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που είναι πιθανό να διαφέρει από τον παραδοσιακό ορισμό του ανεμοστρόβιλου.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία ορίζει τον ανεμοστρόβιλο ως μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται κατακόρυφα από την επιφάνεια της Γης έως τη βάση ενός σύννεφου σωρευμένου όγκου. Στην περίπτωση του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο «ανεμοστρόβιλος» φαίνεται πως συνδέεται με νέφος τέφρας (γνωστό και ως «στήλη έκρηξης»).

Η Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir από το Ισλανδικό Μετρολογικό Γραφείο, ανέφερε ότι το φαινόμενο μπορεί καλείται και «διάβολος της σκόνης». «Ενας διάβολος σκόνης σχηματίζεται όταν ένας θύλακας ζεστού αέρα κοντά στην επιφάνεια ανεβαίνει γρήγορα μέσω ψυχρότερου αέρα από πάνω του, σχηματίζοντας ανοδικό ρεύμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή