«Μου ήπιε όλο το ουίσκι»: Αντιμέτωποι με αρκούδες-εισβολείς οι κάτοικοι της Ρουμανίας

«Μου ήπιε όλο το ουίσκι»: Αντιμέτωποι με αρκούδες-εισβολείς οι κάτοικοι της Ρουμανίας

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, το ρουμανικό κράτος έχει πληρώσει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από αρκούδες.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα αφότου επέστρεψε στο Βουκουρέστι από το εξοχικό του, ο 49χρονος ιατρός Φέλιξ Ποπέσκου έλαβε ένα τηλεφώνημα: Κάποιος είχε εισβάλει στην εξοχική του κατοικία στα Καρπάθια Όρη… και το πιο πιθανό είναι ότι αυτός ο «κάποιος» ήταν αρκούδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο 49χρονος χειρουργός, η αρκούδα προκάλεσε ζημιές ύψους περίπου 10.000 ευρώ στην οικία του. Πέρα από τις υλικές ζημιές ωστόσο, η αρκούδα εισβολέας φέρεται να έφαγε και να ήπιε… ό,τι βρήκε.  

«Ήπιε τα πάντα. Με άφησε χωρίς βότκα, χωρίς ουίσκι, χωρίς σαμπάνια. Πέρασε πολύ καλά στο σπίτι μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ποπέσκου…

Όπως σημειώνει ωστόσο σε σχετικό άρθρο του ο ανταποκριτής των Financial Times στη Ρουμανία, Στίβεν ΜακΓκραθ, το περιστατικό αυτό, το οποίο φέρεται να έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο, δεν είναι μεμονωμένο.  

Στη Ρουμανία εκτιμάται ότι ζουν σήμερα περίπου 8.000 καφέ αρκούδες, περισσότερες δηλαδή από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, και αυτές οι αρκούδες είναι, όπως αναφέρουν οι FT, «διαβόητες» για τη δράση τους καθώς ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών, ακολουθούν σκιέρ στις πίστες και εισβάλλουν σε κατοικίες.

Τα τελευταία επτά χρόνια, 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 154 έχουν δεχθεί επίθεση από αρκούδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια, το ρουμανικό κράτος έχει πληρώσει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από αρκούδες, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο.

Η σχέση των Ρουμάνων με το αυτό μεγάλο θηλαστικό, το οποίο είναι προστατευόμενο είδος βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, καθίσταται λοιπόν ολοένα πιο δύσκολη, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλέον πληθαίνουν και οι φωνές που ζητούν να αυξηθούν οι σχετικές ποσοστώσεις θήρευσης προκειμένου να ανέβει δηλαδή έτσι ο αριθμός των αρκούδων που θα επιτρέπεται κάθε χρόνο να μπαίνουν στο στόχαστρο των κυνηγών.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή