Νέο πλήγμα στο ρωσικό Ναυτικό

Νέο πλήγμα στο ρωσικό Ναυτικό

Επίθεση ουκρανικών θαλάσσιων drones σε αποβατικό πλοίο στο Νοβοροσίσκ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου κατά της Ουκρανίας, οι Ρώσοι προσπάθησαν να επιβάλουν ολοκληρωτικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι την υπεροπλία τους σε ναυτικές δυνάμεις. Η βύθιση του «Μοσκβά», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στις 14 Απριλίου του 2022, με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη στεριά, ήταν μια πρώτη, οδυνηρή ψυχρολουσία. Υστερα από σειρά επιθέσεων εναντίον της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ήρθε χθες ένα νέο εντυπωσιακό πλήγμα: δύο ουκρανικά θαλάσσια drones (μικρά, μη επανδρωμένα σκάφη, φορτωμένα με εκρηκτικά) κατάφεραν να πλήξουν το αποβατικό σκάφος «Olengorksy Gornyak» στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, το μεγαλύτερο της Μαύρης Θάλασσας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η επίθεση, που εκδηλώθηκε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, αποκρούστηκε από το ρωσικό Ναυτικό και δεν έκανε καμία αναφορά σε ζημιές. Ωστόσο οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι το ρωσικό πλοίο υπέστη σοβαρές βλάβες, που το έθεσαν εκτός λειτουργίας. Βίντεο που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα Telegram εμφανίζουν το σκάφος να έχει πάρει κλίση και να ρυμουλκείται προς το λιμάνι, το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν υπέστη ζημιές και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ δυτικών μέσων, η επιχείρηση οργανώθηκε από τη μυστική υπηρεσία ασφαλείας SBU σε συνεργασία με το ουκρανικό Ναυτικό· το ένα από τα δύο drones, δε, που κατάφερε να πλήξει τον στόχο του μετέφερε 450 κιλά δυναμίτη. Το «Olengorksy Gornyak» ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, έχει μήκος 112 μέτρα και χρησιμοποιείται σε αμφίβιες επιχειρήσεις, όπως και για τη μεταφορά στρατιωτών και οπλισμού στα πολεμικά μέτωπα.Οι επιθέσεις στα λιμάνια και των δύο εμπόλεμων χωρών στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική πύκνωσαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, που είχε επιτευχθεί με μεσολάβηση της Τουρκίας. Στην προσπάθειά τους να επιβάλουν εκ νέου ναυτικό αποκλεισμό στην Ουκρανία, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με drones την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια, ιδιαίτερα προς τις εκβολές του Δούναβη. Η Ουκρανία απάντησε επιστρατεύοντας θαλάσσια drones εναντίον ρωσικών στόχων, κάτι που συνιστά νέα εξέλιξη στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ρεπορτάζ του BBC απαριθμεί τουλάχιστον 11 παρόμοιες επιθέσεις εναντίον πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη και στο Νοβοροσίσκ, εκ των οποίων η χθεσινή ήταν μέχρι στιγμής η θεαματικότερη. Σημειωτέον ότι το Νοβοροσίσκ είναι ένας από τους κυριότερους κόμβους εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Ο Μπλίνκεν για τα σιτηρά

Επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης επέβαλε ρωσικό δικαστήριο στον Ναβάλνι. Aυτή τη φορά καταδικάστηκε για ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας για την ανεμπόδιστη εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που ενδιαφέρει όλες τις χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές για τη διατροφή του πληθυσμού τους, ιδιαίτερα δε τις φτωχότερες. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία, αρκεί οι δυτικοί να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε ένα πεδίο μάχης στην Ουκρανία για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα και να συναντήσει ανώτερους στρατιωτικούς, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής χρόνος.

Αυτό το Σαββατοκύριακο φιλοξενείται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή 40 κρατών για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν συμμετέχει στη διάσκεψη, όπου οι δυτικοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ευρύτερη στήριξη στους όρους που θέτει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ειρήνευση. Αγνωστο παραμένει εάν θα συμμετάσχει η Κίνα, η οποία απείχε από ανάλογη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη, τον Ιούνιο. Δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN έδειξε ότι οι Αμερικανοί απορρίπτουν, με ποσοστό 55% έναντι 45%, την ιδέα για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με έγκριση του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε νέα ποινή πολυετούς κάθειρξης στον αντικαθεστωτικό ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, τον πλέον προβεβλημένο πολιτικό αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 11 χρόνων και 6 μηνών σε σωφρονιστική αποικία, περί τα 240 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, έχοντας καταδικαστεί για απάτη, αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης για ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης και χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ενεργειών. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι κατηγορίες είναι χαλκευμένες και ότι αποτελεί στόχο πολιτικής εξόντωσης, στα πρότυπα της σταλινικής εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή