Σλοβενία: Αντιμέτωπη με «τη χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών

Σλοβενία: Αντιμέτωπη με «τη χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών

Οι υλικές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν πλημμύρες, πλήττουν από την περασμένη Πέμπτη τη Σλοβενία έχοντας μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, κάνει λόγο για «τη χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών.

Ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, η σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τον Γκόλομπ.

«Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Σλοβενίας, έχουν πληγεί τα δύο τρίτα της χώρας», είπε ο Γκόλομπ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και τα κεντρικά έχουν πλημμυρίσει, η πρόσβαση σε πολλά χωριά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται με δυσκολία. Τρεις άνθρωποι, δύο Ολλανδοί και ένας Σλοβένος, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο STA. Σήμερα βρέθηκε ακόμη ένα πτώμα στην όχθη του ποταμού Σάβα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, χωρίς όμως είναι προς το παρόν απολύτως σαφές εάν πρόκειται για θάνατο που προήλθε από την κακοκαιρία.

Περισσότερο φαίνεται ότι έχει πληγεί η πόλη Τσρνα να Κορόσκεμ, περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση στη συγκεκριμένη πόλη οδικώς και η βοήθεια μεταφέρεται με ελικόπτερα του στρατού. Κοντά στη Λιουμπλιάνα πολλοί δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι.

Στο Μένγκες, ένα χωριό που πλημμύρισε την Παρασκευή, διασώστες και κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι απέμεινε. «Ακούσαμε πρώτα μια σειρήνα, έπειτα μια δεύτερη, ήταν σαν τσουνάμι», περιέγραψε ένας 50χρονος μπροστά στο κατεστραμμένο σπίτι του. «Το νερό μπήκε γρήγορα μέσα, μέχρι την κουζίνα. Μοναδική λύση ήταν να πάρουμε τα παιδιά στον επάνω όροφο και να περιμένουμε τους διασώστες», είπε η Ματέλα Χρίμπαρ Ζιχέρι, διευθύντρια ενός πλημμυρισμένου βρεφονηπιακού σταθμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή