Διπλωματική κινητικότητα στο Ουκρανικό

Διπλωματική κινητικότητα στο Ουκρανικό

Διεθνής διάσκεψη στην Τζέντα με κινεζική συμμετοχή – Για επιτυχία μιλάει το Κίεβο, ενοχλημένη η Ρωσία που δεν προσκλήθηκε

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τεράστιο πλήγμα» για τη Ρωσία χαρακτήρισε το Κίεβο τη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση στην Ουκρανία που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων, της Κίνας και της Ινδίας, αλλά όχι και της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι όλες οι χώρες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη υποστήριξαν σθεναρά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, προσθέτοντας ότι το μόνο ειρηνευτικό σχέδιο που συζητήθηκε ήταν εκείνο του Ζελένσκι.

Η διάσκεψη –η δεύτερη με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων, ύστερα από εκείνη της Κοπεγχάγης, τον Ιούνιο– δεν κατέληξε σε απόφαση, ούτε εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν. Εδωσε όμως τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να συζητήσουν τις θέσεις τους με χώρες που εμφανίζονται ουδέτερες στη σύγκρουση και διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Κίνα και η Ινδία. Το Πεκίνο, που δεν είχε εκπροσωπηθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, έστειλε στην Τζέντα τον Λι Χούι, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία «ενίσχυσαν τη διεθνή συναίνεση» στο Ουκρανικό.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ενόχληση στη Μόσχα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Τζέντας «δεν έχουν την παραμικρή προστιθέμενη αξία» αφού η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί σε αυτές. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι μόνον η συνθηκολόγηση του Κιέβου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνευση. «Η νέα εδαφική πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί, η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας πρέπει να εξασφαλιστούν», υποστήριξε.

Βομβαρδισμοί στη Χερσώνα και στο Χάρκοβο, με δύο νεκρούς και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες.

Σε μια σαφή προσπάθεια να καταπραΰνει τις ανησυχίες της Μόσχας, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να τον διαβεβαιώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει την «ανεξάρτητη και αμερόληπτη στάση της» στο Ουκρανικό. Διεθνή μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν ότι θα υπάρξει σύντομα και τρίτη διεθνής συνάντηση, με τη συμμετοχή και της Κίνας, για την προετοιμασία συνόδου κορυφής γύρω από το Ουκρανικό.

Πάντως, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εάν δεν έχει προηγηθεί η ολοκληρωτική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στο εδαφικό. «Η μόνη βάση διαπραγμάτευσης είναι η ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Ζελένσκι. Δεν μπορεί να υπάρξουν συμβιβαστικές θέσεις όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός ή οι διαπραγματεύσεις εδώ και τώρα, οι οποίες θα προσέφεραν στη Ρωσία χρόνο για να μείνει στις κατεχόμενες περιοχές. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Ενα “Μινσκ 3” (αναφορά στις μη εφαρμοσθείσες ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ μετά την ουκρανική κρίση του 2014) απλά θα παρατείνει τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Χερσώνα και στην επαρχία του Χάρκοβο, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον οκτώ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του προωθήθηκαν προς το Κουπιάνσκ της περιοχής Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, πόλη την οποία κατείχαν οι Ρώσοι από τις αρχές του πολέμου, αλλά κατάφεραν να απελευθερώσουν οι Ουκρανοί το περασμένο φθινόπωρο. Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει ότι οι Ρώσοι είχαν πλήξει με βόμβα ακριβείας κέντρο μεταγγίσεων αίματος στο υπό πολιορκία Κουπιάνσκ. Παρά την ένταση των μαχών, Μόσχα και Κίεβο προχώρησαν σε νέα ανταλλαγή κρατουμένων, στο πλαίσιο της οποίας απελευθερώθηκαν 22 Ουκρανοί στρατιώτες, όπως έκανε γνωστό ο Γέρμακ.

Στη Βαρσοβία, η πολωνική συνοριοφυλακή ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να στείλει ενισχύσεις, της τάξης των 1.000 στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η εγκατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδων Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Wagner στη Λευκορωσία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των Πολωνών για πιθανές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Συνέλαβαν πληροφοριοδότρια

Τη σύλληψη μιας γυναίκας που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε σχέδιο της Μόσχας για επίθεση εναντίον του Ζελένσκι ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Oπως ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU, συνελήφθη μια «πληροφοριοδότρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία συγκέντρωνε πληροφορίες για προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου στην περιοχή Μικολάγεφ», κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ώστε να ακολουθήσει αεροπορική επίθεση με στόχο την εξόντωσή του. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η συλληφθείσα ζούσε στη νότια κωμόπολη Οτσακίβ, στην περιοχή Μικολάγεφ, και παλιότερα εργαζόταν σε στρατιωτική βάση, στην ίδια περιοχή. Κατά την SBU, αναζητούσε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων και αποθηκών πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού και συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω», καθώς ετοιμαζόταν να μεταβιβάσει ευαίσθητες πληροφορίες στους Ρώσους. Οι Αρχές του Κιέβου δεν προσκόμισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά του Ζελένσκι, ενώ μέχρι χθες το βράδυ η Μόσχα δεν είχε αντιδράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT