Ενταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Ενταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Η κινεζική ακτοφυλακή κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον φιλιππινέζικου σκάφους αποστολής ανεφοδιασμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από ναυτικά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες απειλεί να «βάλει φωτιά» στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, συμμάχου των ΗΠΑ.

Την Κυριακή, η φιλιππινέζικη κυβέρνηση κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή πως χτύπησε με κανόνι νερού μικρά φιλιππινέζικα σκάφη, τα οποία έπλεαν σε νερά που η Κίνα θεωρεί δικά της χωρίς να της έχουν νομικά κατοχυρωθεί, με αποτέλεσμα τα πλεούμενα να κινδυνεύσουν.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων δήλωσε ότι τα σκάφη μετέφεραν τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλες προμήθειες για το στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την κινεζική ακτοφυλακή και τη «θαλάσσια πολιτοφυλακή» απειλούν άμεσα την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επικίνδυνοι ελιγμοί

Ηταν η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021 που η κινεζική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον αποστολής ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων.

«Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων καταδικάζει έντονα τους επικίνδυνους ελιγμούς της ακτοφυλακής της Κίνας και την παράνομη χρήση πυροβόλων νερού εναντίον των σκαφών μας», σημείωσαν οι αρμόδιες φιλιππινέζικες ακτές σε ανακοίνωσή τους. «Οι ενέργειες αυτές της Κίνας όχι μόνον αγνόησαν την ασφάλεια του πληρώματος και των πλοίων εφοδιασμού, αλλά παραβίασαν και το διεθνές δίκαιο», προσθέτει. Ο στρατός των Φιλιππίνων δήλωσε επίσης ότι η κινεζική ακτοφυλακή «μπλόκαρε και έριξε κανόνια νερού» σε ένα από τα ναυλωμένα σκάφη ανεφοδιασμού του.

Σε απάντηση όλων αυτών, η Κίνα ζήτησε χθες από τις Φιλιππίνες να ρυμουλκήσουν ένα ακινητοποιημένο πολεμικό πλοίο –ένα σκάφος της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιείται τώρα ως στρατιωτικό φυλάκιο– από μια αμφισβητούμενη ατόλη, αφού η Μανίλα απέρριψε το προηγούμενο αίτημα του Πεκίνου για το ίδιο ζήτημα.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη υπό τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, με τη Μανίλα να στρέφεται ξανά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν τη χώρα στις θαλάσσιες διαφορές της με τον ασιατικό γίγαντα.

Παγκόσμια ανησυχία

Η παγκόσμια ανησυχία για τις ναυτικές δραστηριότητες της Κίνας αυξάνεται, καθώς η χώρα επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τον στρατό της και επιδεικνύει επιθετικότητα στις διεκδικήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Ταϊβάν. Τα κοινά γυμνάσια με τη Ρωσία –κατά τη διάρκεια των οποίων ένας στολίσκος έπλευσε κοντά στην Αλάσκα αυτό το Σαββατοκύριακο– έχουν επίσης εντείνει την ανησυχία για τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Η αξίωση της Κίνας για κυριαρχία επί του 90%, περίπου, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας κρίθηκε το 2016 νομικά ανυπόστατος από το Δικαστήριο της Χάγης, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να αγνοεί την απόφαση αυτή και έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, ιδίως μέσω της ακτοφυλακής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT