Μελέτη για χρήση προϊόντων κατά την έμμηνο ρύση

Μελέτη για χρήση προϊόντων κατά την έμμηνο ρύση

Τη χρήση «δίσκων εμμήνου ρύσεως» αντί των γνωστών ταμπόν και σερβιετών συστήνει νέα επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε την απορροφητικότητα προϊόντων περιόδου για γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγάλη ροή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη χρήση «δίσκων εμμήνου ρύσεως» αντί των γνωστών ταμπόν και σερβιετών συστήνει νέα επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε την απορροφητικότητα προϊόντων περιόδου για γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγάλη ροή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ανθρώπινου αίματος, ενώ θα βοηθήσει τον ιατρικό κόσμο να διακρίνει εάν η έντονη ροή περιόδου αποτελεί πρώιμο σημάδι άλλων σοβαρότερων προβλημάτων υγείας.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό ή νερό για να εκτιμήσουν την απορροφητικότητα τέτοιων προϊόντων, παρότι το αίμα περιόδου είναι πιο παχύρρευστο και περιλαμβάνει κύτταρα, εκκρίσεις και ιστούς από τα τοιχώματα του ενδομητρίου, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα των βιομηχανικών ουσιών να απορροφούν υγρά. Με την εξαίρεση των ταμπόν, δεν υπάρχουν οδηγίες για τη σήμανση απορροφητικότητας, αφήνοντας τις γυναίκες στο σκοτάδι για ποιο προϊόν απορροφάει μεγαλύτερο όγκο αίματος.

Σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν την απορροφητικότητα των προϊόντων αυτών, η δρ Μπέθανι Μπάνοου του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ και οι συνάδελφοί της στράφηκαν σε ερυθρά αιμοσφαίρια που είχαν απομείνει από την αφαίρεση πλάσματος και αιμοπεταλίων, για να υπολογίσουν τη χωρητικότητα σε υγρό 21 προϊόντων περιόδου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν σερβιέτες από δύο διαφορετικούς κατασκευαστές –οι οποίοι έδιναν διαφορετική απορροφητικότητα για κάθε μία–, επιθέματα για επιλόχειο αιμορραγία, σπιράλ και υπεραπορροφητικά εσώρουχα περιόδου.

Πιο απορροφητικό το σπιράλ από το ταμπόν και τη σερβιέτα – Τι δείχνει για την υγεία η μεγάλη ροή.

«Παρότι δεν κατέστη δυνατό να μετρήσουμε απευθείας την απορρόφηση αίματος περιόδου, η υφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρησιμοποιήσαμε έμοιαζε περισσότερο με του αίματος παρά ο φυσιολογικός ορός στις δοκιμές πολλών κατασκευαστών», σημειώνει η δρ Μπάνοου. Το πόρισμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «BMJ σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», υποστηρίζει ότι κατά μέσον όρο οι δίσκοι εμμήνου ρήσεως, γνωστοί και ως σπιράλ, έχουν χωρητικότητα 61 ml, με το μεγάλο μοντέλο Jiggy να χωράει 80 ml. Ταμπόν, σερβιέτες και κύπελλα εμμήνου ρύσεως έχουν χωρητικότητα 20 ml με 50 ml, ενώ τα απορροφητικά εσώρουχα μόλις 2 ml.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ανακολουθία μεταξύ της δηλωμένης και της πραγματικής ικανότητας απορρόφησης πολλών προϊόντων, με τα περισσότερα να δηλώνουν μεγαλύτερο όγκο από την πραγματική τους ικανότητα. Η δρ Μπάνοου υποστηρίζει ότι παρότι η έρευνά της αφήνει να εννοηθεί ότι τα σπιράλ είναι καταλληλότερα για γυναίκες με μεγάλη ροή, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από τις γυναίκες και τους ιατρούς. «Θα προτιμούσα οι γυναίκες με μεγάλη ροή να απευθυνθούν στον ιατρό τους και να βρουν τρόπους προκειμένου να περιορίσουν την αιμορραγία, αντί να αναζητήσουν πιο βολικό προϊόν», τονίζει η δρ Μπάνοου.

«Η ακριβής μέτρηση της απορροφητικότητας κάθε προϊόντος μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς να εκτιμήσουν εάν μια γυναίκα χρειάζεται εξετάσεις ή θεραπευτική αγωγή, καθώς η υπερβολική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή να κρύβει σοβαρά προβλήματα υγείας», εξηγεί η δρ Μπάνοου. «Μπορεί να ρωτήσω μια ασθενή πώς είναι η περίοδός της και να μου απαντήσει ότι νοτίζει μία σερβιέτα κάθε δύο ώρες, αλλά μπορεί να μη ρωτήσω τι μάρκα είναι και αν είναι super maxi. Βασιζόμαστε συχνά σε υποκειμενικές εκτιμήσεις. Η χρήση εκτιμήσεων που βασίσθηκαν σε στατιστικά στοιχεία απορροφητικότητας είναι ακόμη σημαντικότερη, καθώς οι γυναίκες είναι αυτές που θα επωμισθούν το οικονομικό βάρος της επιλογής και αγοράς των προϊόντων περιόδου, θα ρυθμίσουν τον πόνο και θα ασχοληθούν με την προσωπική τους υγιεινή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως», λέει ο καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Πολ Μπλούμενταλ. Ο δρ Μπλούμενταλ εξέφρασε την ελπίδα πως η μελέτη θα δώσει το έναυσμα για κίνημα με στόχο την ακριβή καταγραφή της απορροφητικότητας τέτοιων προϊόντων, ώστε οι πελάτισσες να μπορούν να λάβουν τις καταλληλότερες αποφάσεις για το σημαντικό αυτό θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή