Σύνοδος για να σωθεί ο Αμαζόνιος

Σύνοδος για να σωθεί ο Αμαζόνιος

Οκτώ ηγέτες συζητούν στη Βραζιλία εν μέσω παγκόσμιου καύσωνα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των χωρών που εντάσσονται στον Οργανισμό της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (ACTO), συναντήθηκαν χθες στο Μπελέμ της Βραζιλίας για μια κομβικής σημασίας διήμερη σύνοδο, με σκοπό να συζητήσουν για το μέλλον του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Η πρωτοβουλία του Βραζιλιάνου προέδρου Λούις Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καλέσει τη σύνοδο των οκτώ κρατών που μοιράζονται το δάσος του Αμαζονίου (Βραζιλία, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα και Σουρινάμ) σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Βραζιλία για να διασώσει τον Αμαζόνιο, ύστερα από τέσσερα χρόνια σοβαρής καταστροφής του εξαιτίας των αδειών που χορήγησε ο προκάτοχός του Ζαΐρ Μπολσονάρο σε άπληστους επιχειρηματίες. «Είναι μια ιστορική στιγμή», έγραψε ο Λούλα στο Τwitter λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων. «Αυτό που κάνουμε για να υπερασπιστούμε το δάσος και τους ανθρώπους του Αμαζονίου δεν έχει γίνει ποτέ ξανά», πρόσθεσε.

Προτάσεις μέτρων

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει η ACTO είναι ένα πιθανό πρόγραμμα σταδιακής μείωσης της αποψίλωσης, που θα καταλήξει σε καθολική απαγόρευσή της το 2030. Επιπλέον, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για την καταπολέμηση των παράνομων ομάδων εξόρυξης μετάλλων οι οποίοι, σε συνεργασία με τοπικές ένοπλες ομάδες, λεηλατούν τεράστιες περιοχές του δάσους σε μέρη όπου οι Αρχές αδυνατούν να επέμβουν. Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέδρο, κάνει ήδη τον τελευταίο χρόνο μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να περιορίσει την εξόρυξη πετρελαίου στην κολομβιανή Αμαζονία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομάδας είναι τόσο μεγάλες όσο και ο ίδιος ο Αμαζόνιος – ένα δάσος μεγέθους περίπου όσο 50 φορές η Ελλάδα. Εκτός από σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους, η περιοχή φιλοξενεί περίπου 400 δισεκατομμύρια δέντρα που ανήκουν σε 16.000 διαφορετικά είδη, περισσότερα από 1.300 είδη πτηνών, δεκάδες χιλιάδες είδη φυτών και το 20% των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού.

«Εχουμε έρθει εδώ γνωρίζοντας καλά ότι ο Αμαζόνιος απειλείται και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό, είναι να δουλέψουμε μαζί», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, την ώρα που ένας ένας οι πολιτικοί που θα συμμετείχαν κατέφθαναν στην παραποτάμια πόλη.

Μετά το πέρας των εργασιών της, η σύνοδος αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, γνωστή ως σύμφωνο του Μπελέμ. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το σύμφωνο αυτό αναμένεται να περιγράφει τις στρατηγικές της δράσης για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς καταστροφής του μεγαλύτερου «πνεύμονα» του πλανήτη καθώς και τις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί και η δημιουργία ενός κέντρου άμεσης δράσης στην πόλη Μαναούς, στη Βραζιλία, για τον καλύτερο συντονισμό της προστασίας του τροπικού δάσους.

Ο θερμότερος Ιούλιος

Παράλληλα, χθες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε πως ο Ιούλιος που πέρασε ήταν ο θερμότερος στην ιστορία του ανθρώπου, δημοσιοποιώντας τα εντυπωσιακά δεδομένα που συνέλεξαν οι δορυφόροι της.

Ο περασμένος μήνας, ο οποίος σηματοδοτήθηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από τον μήνα που κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, που είχε φθάσει τους 36,63 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο, ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο της η Copernicus.

«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Οι αριθμοί

36,93 βαθμοί Κελσίου, ο μέσος όρος της παγκόσμιας θερμοκρασίας τον Ιούλιο. 

0,33 βαθμός Κελσίου υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ (2019) και 0,72 πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1991-2020.

20,96 βαθμοί Κελσίου, ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού τον Ιούλιο και 0,51 βαθμός Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1991-2020.

1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν μόνο τον Ιούλιο στον Αμαζόνιο, ενώ 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χάθηκαν κατά την προεδρία Μπολσονάρο(4 φορές η Κρήτη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή