Ρωσία: Ο συνιδρυτής της Yandex καταδικάζει τη «βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία

Ρωσία: Ο συνιδρυτής της Yandex καταδικάζει τη «βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους ιδρυτές του ρωσικού διαδικτυακού κολοσσού Yandex, ο Αρκάντι Βόλοζ, καταδίκασε τη «βάρβαρη», όπως την αποκάλεσε, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις επικρίσεις που αντιμετώπισε στη Μόσχα προφανώς για τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί από τη χώρα.

Ο Βόλοζ αυτοχαρακτηρίσθηκε «γεννημένος στο Καζακστάν, Ισραηλινός επιχειρηματίας τεχνολογίας» σε προσωπικό ιστότοπο, προκαλώντας κάποιες επικρίσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στην πλατφόρμα Telegram προφανώς για το ότι υποβάθμισε τους δεσμούς του με τη Ρωσία.

Δέχθηκε επίσης επικρίσεις από εκείνους που αντιτίθενται στις ενέργειες της Ρωσίας επειδή δεν εκφράστηκε πιο έντονα εναντίον του πολέμου.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι βάρβαρη και είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βόλοζ. «Τρομάζω για τη μοίρα του λαού της Ουκρανίας -πολλοί από τους οποίους είναι προσωπικοί φίλοι και συγγενείς μου- τα σπίτια των οποίων βομβαρδίζονται κάθε μέρα. Αν και μετακόμισα στο Ισραήλ το 2014, πρέπει να πάρω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για τις ενέργειες της χώρας», έγραψε ο Βόλοζ, ο οποίος έχει ρωσικό και ισραηλινό διαβατήριο.

Ο Βόλοζ ανέπτυξε τη Yandex στη Ρωσία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία της χώρας και εν τέλει εισάγοντάς την στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq το 2011.

Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των κυρώσεών της σε βάρος ρωσικών οντοτήτων και ατόμων τον Ιούνιο του 2022. Ο Βόλοζ χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ «λανθασμένη».

Η Yandex επιδιώκει επιχειρησιακή αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας η κύρια επιχείρησή της που δραστηριοποιείται στη Ρωσία θα γίνει θυγατρική της καταχωρισμένης στην Ολλανδία μητρικής εταιρίας Yandex NV.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Yandex προσπάθησε να εξισορροπήσει την εγχώρια πίεση, από τη μία πλευρά, με τους Δυτικούς επενδυτές της, από την άλλη. Ο Βόλοζ είπε πως στην αρχή του πολέμου είχε επικεντρωθεί στην υποστήριξη των Ρώσων μηχανικών που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι τώρα εκτός και σε θέση να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, να συνεχίσουν να οδηγούν την τεχνολογική καινοτομία», είπε και πρόσθεσε: «Θα είναι τεράστιο απόκτημα για τις χώρες στις οποίες θα φθάσουν».

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή