Πρώην μισθοφόροι της Wagner κατηγορούνται για εγκλήματα στη Ρωσία

Πρώην μισθοφόροι της Wagner κατηγορούνται για εγκλήματα στη Ρωσία

Υπάρχουν περίπου 20 υποθέσεις στις οποίες οι βασικοί ύποπτοι είναι πρώην μισθοφόροι της Wagner, μεταξύ αυτών υποθέσεις βιασμών και δολοφονιών.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαβόητη ομάδα των μισθοφόρων της Wagner υποτίθεται ότι «διαλύθηκε» έπειτα από την αποτυχημένη ανταρσία που πραγματοποίησαν κατά του Πούτιν τα μέλη της τον περασμένο Ιούνιο λειτουργώντας τότε υπό την καθοδήγηση του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με το πλάνο που είχε ανακοινωθεί, από τους μισθοφόρους της Wagner άλλοι εντάχθηκαν στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, άλλοι μετακόμισαν στη Λευκορωσία και άλλοι… πήγαν σπίτι τους.   

Περίπου έξι εβδομάδες έπειτα από την ανταρσία ωστόσο, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται πια η Wagner και το μέλλον της παραμένουν αβέβαια και νεφελώδη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Gzero.

Πίσω στη Ρωσία ωστόσο, υπάρχουν πια καταγγελίες ότι πρώην μισθοφόροι της Wagner έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα τις περασμένες εβδομάδες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν περίπου 20 υποθέσεις στις οποίες οι βασικοί ύποπτοι είναι πρώην μισθοφόροι της Wagner, μεταξύ αυτών υποθέσεις βιασμών και δολοφονιών.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι πολλοί από όσους είχαν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν στις τάξεις της Wagner ήταν ήδη κατάδικοι την ώρα της στρατολόγησής τους.

«Ρώσοι κατάδικοι, που αφέθηκαν ελεύθεροι για να πολεμήσουν με τη Wagner, κατηγορούνται για νέα εγκλήματα», σημειώνει σε άρθρο του το BBC, εστιάζοντας σε περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα εκείνη του 31χρονου Ντέμιαν Κεβορκιάν ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 ετών το 2016 αλλά απελευθερώθηκε το 2022 για να πολεμήσει με τη Wagner και τώρα κατηγορείται ότι δολοφόνησε έναν νεαρό άνδρα και μια 19χρονη γυναίκα στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Με πληροφορίες από Gzero, BBC World Service

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή