Λιβύη – Τυνησία: Συμφωνία για τους πρόσφυγες

Λιβύη – Τυνησία: Συμφωνία για τους πρόσφυγες

Λιβύη και Τυνησία θα μοιραστούν αιτούντες άσυλο από την υποσαχάρια Αφρική

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιβύη και Τυνησία κατέληξαν χθες σε συμφωνία να μοιραστούν τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μέρες στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι άνθρωποι, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από την υποσαχάρια Αφρική, έφτασαν αρχικά πριν από λίγες ημέρες στην Τυνησία με σκοπό να ζητήσουν άσυλο, όμως οι αρμόδιες αρχές τους απέρριψαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να βρεθούν στην έρημο χωρίς προμήθειες και εν μέσω καύσωνα. Είκοσι επτά άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, πέθαναν από την ασιτία και την ακραία ζέστη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο AlJazeera, τα σώματα των νεκρών βρέθηκαν από τις λιβυκές αρχές μέσα στην έρημο σε μια αχανή έκταση κοντά στα νότια σύνορα της χώρας. Η θερμοκρασία στην περιοχή ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς καθημερινά. Οι πρόσφυγες φαίνεται πως έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια και σε ντόπιους, οι οποίοι αρνήθηκαν. Σύμφωνα με το ως άνω ειδησεογραφικό δίκτυο, οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως η συμπεριφορά των προσφύγων ήταν προκλητική.

Ηδη από πέρυσι η Τυνησία φαίνεται να έχει διαδεχθεί τη Λιβύη στη θέση της Νο1 βορειοαφρικανικής χώρας από την οποία αναχωρούν πρόσφυγες με προορισμό την Ευρώπη. Η εχθρότητα έναντι των μεταναστών στη χώρα της βόρειας Αφρικής εντάθηκε ύστερα από ομιλία του Τυνήσιου προέδρου Κάις Σάγεντ, με την οποία καταδίκασε την έλευση «ορδών μεταναστών», που –κατ’ αυτόν– πήγαν στη χώρα για να «αλλοιώσουν τη δημογραφική της σύνθεση». Κατηγόρησε μετανάστες πως ασκούν «βία», διαπράττουν «εγκλήματα» και επιδεικνύουν «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Συγκρούσεις

Πρόσφατα το λιμάνι Σφαξ στα βόρεια της χώρας έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο και ντόπιους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Τυνήσιος.

Η χώρα, που βρίσκεται σε δύσκολη ιστορικά περίοδο, με τον πρόεδρο να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει τον δανεισμό από το ΔΝΤ, κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με την Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα δέχεται στα εδάφη της πρόσφυγες που θα απελαύνονται από την Ιταλία, ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Εκκενώνεται η φορτηγίδα στη νότια Αγγλία μετά την εμφάνιση του βακτηρίου της λεγιονέλλας.

Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως οι πρόσφυγες που είχαν στεγαστεί πρόχειρα στη φορτηγίδα «Bibby Stockholm» στο λιμάνι του Πόρτλαντ στη νότια Αγγλία, θα μεταφερθούν αλλού εξαιτίας της παρουσίας επικίνδυνων βακτηρίων στο υδρευτικό σύστημα του πλοίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στο πλωτό καταφύγιο χωρητικότητας 220 υπνοδωματίων, εντοπίστηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το βακτήριο της λεγιονέλλας.

«Ως προληπτικό μέτρο, και οι 39 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στο σκάφος αυτή την εβδομάδα αποβιβάζονται, ενώ γίνονται περαιτέρω αξιολογήσεις. Κανένα άτομο στο πλοίο δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των λεγεωνάριων και στους αιτούντες άσυλο παρέχονται οι κατάλληλες συμβουλές και υποστήριξη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι Αρχές δήλωσαν ωστόσο ότι τα δείγματα αφορούσαν μόνο το σύστημα ύδρευσης στη φορτηγίδα και δεν υπήρχε «καμία άμεση ένδειξη κινδύνου» για το υπόλοιπο Πόρτλαντ. Επιπλέον ο μικροοργανισμός δεν σχετιζόταν με το γλυκό νερό που εισερχόταν στο σκάφος.

Αντιδράσεις

Αρκετοί από τους τουλάχιστον 50 πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο πλοίο την περασμένη εβδομάδα εν μέσω προειδοποιήσεων από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα αντιμετωπίσουν την αφαίρεση της κυβερνητικής υποστήριξης εάν δεν το έκαναν.

Την Τετάρτη, ο Ρόμπερτ Τζένρικ περιέγραψε τη φορτηγίδα ως «τέλεια αξιοπρεπή διαμονή», παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις από την Ενωση Πυροσβεστικών Σωμάτων ότι το πλοίο ήταν «παγίδα θανάτου».

Η βρετανική Διεθνής Αμνηστία δήλωσε με απογοήτευση πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε αυτοί οι άνθρωποι που ξέφυγαν με τόσο κόπο από πολέμους και διώξεις, να αισθανθούν ανεπιθύμητοι στη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή