Ινδία: Τουλάχιστον 18 νεκροί μετά από έντονες βροχοπτώσεις κατολισθήσεις (βίντεο)

Ινδία: Τουλάχιστον 18 νεκροί μετά από έντονες βροχοπτώσεις κατολισθήσεις (βίντεο)

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Ιμαλάια της Ινδίας προκάλεσαν κατολισθήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Ιμαλάια της Ινδίας προκάλεσαν κατολισθήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο παγετώνων προκάλεσαν φονικές ξαφνικές πλημμύρες στα βουνά της Ινδίας και των γειτονικών Πακιστάν και Νεπάλ πέρυσι και πριν από δύο χρόνια με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν όλο και περισσότερο την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή.

Τηλεοπτικά πλάνα από το ινδικό κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές δείχνουν σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί από κατολισθήσεις, λεωφορεία και αυτοκίνητα να κρέμονται στο χείλος γκρεμών μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος και εκατοντάδες ανθρώπους σε καταφύγια καθώς εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Άλλη μια τραγωδία έπληξε το Χιμάτσαλ Πραντές με τη βροχή να πέφτει αδιάκοπα τις τελευταίες 48 ώρες», ανέφερε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου, ο Σουκβίντερ Σινγκ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

«Αναφορές για νεροποντές και κατολισθήσεις έχουν έρθει από διάφορα τμήματα του κρατιδίου με αποτέλεσμα απώλειες πολύτιμων ζωών και περιουσίας».

Αναφορές και για άλλες απώλειες εξακολουθούσαν να έρχονται σήμερα καθώς ο επικεφαλής υπουργός επιθεωρούσε μερικές από τις ζημιές.

Σε ένα από τα πιο φονικά συμβάντα, ένας ναός κατέρρευσε στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Σίμια, με τους διασώστες να ανασύρουν τουλάχιστον εννέα πτώματα, δήλωσαν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έλαβαν εντολή να κλείσουν και άνθρωποι που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενώνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Τμήματα του κρατιδίου δέχθηκαν μέχρι και 273 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πολλαπλές νεροποντές και εκτεταμένες ζημιές στο κρατίδιο», δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του κρατιδίου Πράβιν Πάνρτβατζ.

Στον τομέα Σολάν, σπίτια κατέρρευσαν έπειτα από νεροποντή, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, ενώ μια μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν στον τομέα Μάντι όταν κατέρρευσε το σπίτι τους, είπε ο Πάνρτβατζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή