Θραύσματα μαρμάρων δείχνουν πως ήταν η καθημερινότητα του αυτοκράτορα Αδριανού

Θραύσματα μαρμάρων δείχνουν πως ήταν η καθημερινότητα του αυτοκράτορα Αδριανού

Xρονολογούνται το έτος 128 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φως» σε ορισμένες από τις καθημερινές δραστηριότητες του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού ρίχνουν θραύσματα μαρμάρινων πλακών που ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικό πάρκο κοντά στη Ρώμη που κάποτε ήταν το λιμάνι της πόλης.

Οι λεπτομέρειες ήταν χαραγμένες σε ένα είδος ημερολογίου που κατέγραφε τα γεγονότα που αφορούσαν αυτοκράτορες και άλλους αξιωματούχους στην αρχαία Ρώμη και συντάσσονταν από την ανώτατη τοπική θρησκευτική αρχή.

Τα θραύσματα χρονολογούνται από το έτος 128 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Αδριανού.

Η επιγραφή αναφέρεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνο το έτος, μεταξύ των οποίων η 10η Ιανουαρίου, όταν ο Αδριανός έλαβε τον τίτλο του «pater patriae», ή πατέρα της πατρίδας, και η σύζυγός του, Σαμπίνα, τον τίτλο της Αυγούστας. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο Αδριανός γιόρτασε την περίσταση προσφέροντας χρήματα στον λαό.

Θραύσματα μαρμάρων δείχνουν πως ήταν η καθημερινότητα του αυτοκράτορα Αδριανού-1

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας

Μια άλλη ημερομηνία, η 11η Απριλίου του ίδιου έτους, αναφέρεται στο ταξίδι του Αδριανού στην Αφρική πριν επιστρέψει στη Ρώμη μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, δήλωσε ότι η «εξαιρετική ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στις δραστηριότητες του Αδριανού, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων που κατασκεύασε στη Ρώμη, ενώ συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της αρχαίας Οστια.

Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε ότι οι ανασκαφές θα είναι τελικά ανοιχτές για το κοινό με στόχο να δώσουν πρόσθετη εικόνα για τη ζωή στην Οστια και τη Ρώμη.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή