Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Ενταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Ενταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

Ο Στιάν Γένσεν, προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, τόνισε ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣτιάν Γένσεν προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, γεγονός που θα έφερνε παράλληλα το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Μιλώντας σε πάνελ στη Νορβηγία για το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μαζί με καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς, ο Γένσεν είπε μεταξύ άλλων: «Μια λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση».

Ερωτηθείς από την νορβηγική εφημερίδα VG αν αυτή είναι άποψη του ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει τεθεί ήδη από άλλους.

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Ενταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία-1

Ο στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ λέει ότι «πρέπει να γίνουν σκέψεις» για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου. «Είναι σημαντικό να το συζητήσουμε αυτό». 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι προτεραιότητα είναι να επικρατήσει η Ουκρανία στον πόλεμο καθώς τότε θα είναι δεδομένη η ένταξή της στη συμμαχία και η ασφάλεια που θα της παρέχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την προσδοκώμενη -από το Κίεβο- πρόσκληση για να ενταχθεί επίσημα η χώρα του στη Συμμαχία.

Αντίθετα, το Κίεβο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μπορεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από VG, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT