Φινλανδία: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος

Φινλανδία: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος

Ο Στουμπ μπαίνει στην κούρσα με αντιπάλους τον υπουργό Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο των Πρασίνων και τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. 

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερ Ορπο έκανε την ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

«Είναι σαφώς ο ισχυρότερος υποψήφιος και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά γι’ αυτόν», δήλωσε ο Ορπο στο φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle. 

Ο Στουμπ θα μπει στην κούρσα απέναντι στο σημερινό φαβορί και πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο των Πρασίνων, τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν, τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Φινλανδών Γιούσι Χάλλα-άχο και την ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίκα Ααλτόλα, μεταξύ άλλων.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων διεκδικητών θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου, εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Στουμπ υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Φινλανδίας πριν εργαστεί ως σύμβουλος του προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι από το 2001 έως το 2003. Ηταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2008, υπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2015. Στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Οικονομικών προτού ηττηθεί από τον Ορπο για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο το 2016.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT