Πρώην πράκτορας του FBI παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη Ντεριπάσκα

Πρώην πράκτορας του FBI παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη Ντεριπάσκα

Σκοπός του ήταν να βρει αρνητικές πληροφορίες για τον αντίπαλο του Ντεριπάσκα, επίσης Ρώσο ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν ώστε να μπει και αυτός στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρώην πράκτορας του FBI παραδέχτηκε ότι εργαζόταν για τον Ρώσο ολιγάρχη Oλεγκ Ντεριπάσκα, ενώ αυτός βρισκόταν υπό καθεστώς κυρώσεων

Ο Τσαρλς Μακ Γκόνιγκαλ ομολόγησε την Τρίτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την ενοχή του για μία κατηγορία συνωμοσίας, με αντάλλαγμα την απόσυρση άλλων κατηγοριών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι ο Μακ Γκόνιγκαλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI στη Νέα Υόρκη πριν συνταξιοδοτηθεί το 2018, έλαβε χρήματα από τον Ντεριπάσκα για διερευνήσει αντίπαλο επιχειρηματία. 

Ο Μακ Γκόνιγκαλ δήλωσε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι εργάστηκε για τον Ντεριπάσκα μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου του 2021. Σκοπός του ήταν να βρει αρνητικές πληροφορίες για τον αντίπαλο του Ντεριπάσκα, επίσης Ρώσο ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν ώστε να μπει και αυτός στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Oι δυο άνδρες είχαν διαφορές σχετικά με την ιδιοκτησία της Norilsk Nickel, του μεγαλύτερου παραγωγού παλλαδίου και διυλισμένου νικελίου στον κόσμο.

Ο πρώην πράκτορας του FBI έλαβε 17.500 δολάρια, τα οποία δόθηκαν από τη Ρωσία μέσω λογαριασμών στην Κύπρο και το Νιου Τζέρσεϊ σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πηγή των πληρωμών.

Η κατηγορία της συνωμοσίας επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Τζένιφερ Ρίρντεν αναμένεται να καταδικάσει τον Μακ Γκόνιγκαλ στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal ήταν μεταξύ των 24 Ρώσων επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων στους οποίους η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις το 2018 ως αντίδραση στην φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή