Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι στη Χαβάη

Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι στη Χαβάη

Αυτοψία Μπάιντεν στο Μάουι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ. Τη Χαβάη και την κατεστραμμένη κωμόπολη της Λαχάινα πρόκειται να επισκεφθεί τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, προκειμένου να διαπιστώσει το εύρος της καταστροφής και να συναντηθεί με κατοίκους της περιοχής και μέλη σωστικών συνεργείων.

«Παραμένω δεσμευμένος στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τους κατοίκους του Μάουι», έγραψε χθες στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεχόταν τις τελευταίες ημέρες επικρίσεις από κατοίκους της νήσου και πολιτικούς αντιπάλους του για την απόφασή του να μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στο εξοχικό του στο Ντέλαγουερ. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των Times της Νέας Υόρκης, η φωτιά ξεκίνησε από συστάδα ξερών χόρτων που ήρθαν σε επαφή με πεσμένο στο έδαφος καλώδιο υψηλής τάσης.

Η φωτιά οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 106 ανθρώπους, κατέστρεψε 2.200 κτίσματα και προκάλεσε ζημιές 5,5 δισ. δολαρίων. Χθες, οι Αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Λαχάινα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να εκτιμήσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Προηγούμενο άνοιγμα του δρόμου τη Δευτέρα είχε οδηγήσει σε μποτιλιάρισμα, δυσχεραίνοντας το έργο σωστικών συνεργείων. Τουλάχιστον 20 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αναζητούσαν χθες ανθρώπινες σορούς στα ερείπια, καθώς περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι συνεχίζουν να αγνοούνται. Τα σωστικά συνεργεία είχαν ερευνήσει χθες έκταση μόλις 27% των καμένων, με τις έρευνες να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο.

Η τοπική εταιρεία ηλεκτρικού Hawaii Electric δέχθηκε επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρήσει το δίκτυο ενεργό παρά το πέρασμα τυφώνα, ο οποίος προκάλεσε πτώσεις καλωδίων. Σε χθεσινές δηλώσεις της η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Σελί Κιμούρα, ανέφερε ότι η διακοπή λειτουργίας του δικτύου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ανάγκη λειτουργίας ιατρικών μηχανημάτων που διατηρούν στη ζωή πολλούς χρονίως πάσχοντες.

Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι στη Χαβάη-1
Μέλη των σωστικών συνεργείων της Ουάσιγκτον και της Νεβάδα συνεχίζουν την αναζήτηση κάτω από τα συντρίμμια στην πόλη Λαχάινα. [Dominick Del Vecchio / FEMA / Handout via REUTERS]

Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέχιζαν χθες τις προσπάθειες κατάσβεσης των τελευταίων μικρών εστιών και αναζωπυρώσεων. Η φωτιά κατέστρεψε συνολικά σχεδόν 9.000 στρέμματα τροπικής βλάστησης. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν τη νύχτα της 8ης Αυγούστου καταστρέφοντας ολοσχερώς την ιστορική πόλη της Λαχάινα, πάλαι ποτέ πρωτεύουσας του βασιλείου της Χαβάη – και σημαντικό φαλαινοθηρικό κέντρο τον 19ο αιώνα. Η πυρκαγιά στο Μάουι είναι η πιο πολύνεκρη στη χώρα μετά τη φωτιά του 1918 στη Μινεσότα, η οποία σκότωσε 453 ανθρώπους.

Ορισμένοι κάτοικοι της νήσου επικρίνουν τη διαχείριση της κρίσης από τις Αρχές υποστηρίζοντας ότι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως –ή καθόλου– για την επέλαση της φωτιάς. Οι σειρήνες πολιτικής προστασίας, που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε οικισμό του νησιωτικού συμπλέγματος, δεν ήχησαν, ενώ η φωτιά προκάλεσε πτώση καλωδίων υψηλής τάσης και τηλεφωνικών κεραιών, στερώντας τους κατοίκους από ηλεκτρικό και τηλεφωνική σύνδεση. Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν δεσμεύθηκε να ερευνήσει την ολιγωρία των στελεχών της πολιτικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT