O κινεζικός κολοσσός Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

O κινεζικός κολοσσός Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Με χρέη που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκινεζικός κολοσσός Evergrande κήρυξε πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η κρίση στην αγορά ακινήτων βαθαίνει στην Κίνα.

Η υπερχρεωμένη εταιρεία επιδιώκει να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα, εργάζεται για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές της.

Η Evergrande αθέτησε τις πληρωμές του τεράστιου χρέους της το 2021, γεγονός που προκάλεσε τότε σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων αυξάνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η China Evergrande Group υπέβαλε την Πέμπτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό κεφάλαιο 15.

Το κεφάλαιο 15 προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ, όσο εκείνη εργάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ο όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Επιπλέον, διατηρεί εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής στον κόσμο

Με χρέη που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022. Μόλις τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε συνολικά 581,9 δισ. γουάν (80 δισ. δολ., 62,7) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων, η Country Garden, προειδοποίησε για ζημίες έως και 7,6 δισ. δολ. τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

«Το κλειδί είναι να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα, διότι έτσι θα διατηρηθεί τουλάχιστον ένα μέρος της χρηματοδότησης», δήλωσε ο Στίβεν Κοχρέιν της Moody’s Analytics.

Αδύναμη ανάπτυξη

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η κινεζική οικονομία είχε διολισθήσει σε αποπληθωρισμό, καθώς οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ανόδου των τιμών, όπως πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, ωθώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες τους να αυξήσουν απότομα το κόστος δανεισμού.

Οι κινεζικές εισαγωγές και οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση απειλούσε τις προοπτικές ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση της τάξης του 12,4%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post, BBC, CNN

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή