Ο τυφώνας Χίλαρι «απειλεί» την Καλιφόρνια με βροχή ενός έτους σε λίγες ώρες

Ο τυφώνας Χίλαρι «απειλεί» την Καλιφόρνια με βροχή ενός έτους σε λίγες ώρες

Σε κατάσταση συναγερμού η Νότια Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Αριζόνα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτυφώνας ο οποίος από χθες Πέμπτη κινείται κατά μήκος των ακτών του δυτικού Μεξικού, απειλώντας τη χερσόνησο Μπάχα στην Καλιφόρνια και τις τουριστικές παραλίες της, ενδέχεται να φέρει ποσότητα βροχής ενός έτους εντός ολίγων ωρών. 

Ο τυφώνας, που βαφτίστηκε «Χίλαρι», βρίσκεται 715 χιλιόμετρα νότια της χερσονήσου, καλύπτει περίπου 22 χιλιόμετρα την ώρα και φέρνει ανέμους ταχύτητας ως και 195 χιλιομέτρων ανά ώρα, διευκρίνισε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, NHC.

Ο τυφώνας θα μπορούσε να ρίξει ποσότητα βροχής ενός έτους σε τμήματα τριών πολιτειών: Καλιφόρνια, Νεβάδα και Αριζόνα. Λόγω της απειλής, τμήματα της Καλιφόρνιας αντιμετωπίζουν έναν σπάνιο και συνάμα υψηλό κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Ο Χίλαρι είναι πιο πιθανό να πλήξει το Μεξικό και να περάσει αποδυναμωμένος στην Καλιφόρνια. Ωστόσο αν δεν μειωθεί η ισχύς του θα πλήξει την Καλιφόρνια ως τροπική καταιγίδα, η πρώτη που θα αντιμετωπίσει η πολιτεία εδώ και σχεδόν 84 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια τροπική καταιγίδα να φτάσει στην Καλιφόρνια», δήλωσε η Στέφανι Σάλιβαν, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Σαν Ντιέγκο. Ο μόνος τροπικός κυκλώνας που πραγματικά έφτασε στη νότια Καλιφόρνια ήταν μια ανώνυμη καταιγίδα το 1939 που έφτασε στο Λονγκ Μπιτς, πρόσθεσε

Ωστόσο, καταιγίδες οι οποίες εξασθενούν πριν φτάσουν στη στεριά, μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες και επικίνδυνους ανέμους, όπως ο Κέι, ένας τροπικός κυκλώνας, πέρυσι. 

Τα πράγματα στον Ειρηνικό φέτος περιπλέκονται από την εξέλιξη του Ελ Νίνιο, του περιοδικού φαινομένου που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει σταθερή συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι οι τυφώνες γίνονται πιο ισχυροί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν και μπορεί να μην υπάρχουν συνολικά περισσότερες ονομαστικές καταιγίδες, η πιθανότητα εμφάνισης μεγάλων τυφώνων αυξάνεται.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ποσότητα βροχής που μπορούν να παράγουν οι καταιγίδες. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι μια ονομαστική καταιγίδα μπορεί να συγκρατήσει και να παράγει περισσότερες βροχοπτώσεις, όπως έκανε ο τυφώνας Χάρβεϊ στο Τέξας το 2017, όταν ορισμένες περιοχές έλαβαν πάνω από 40 ίντσες βροχής σε λιγότερο από 48 ώρες.

Με πληροφορίες από CNN, NYT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή