Καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες

Καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες

Στην εκθεση της Human Rights Watch, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε χρήση εκρηκτικών εναντίον γυναικών και παιδιών.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαουδάραβες συνοριοφύλακες κατηγορούνται ότι σκότωσαν εκατοντάδες Αιθίοπες χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά στο πλαίσιο στοχευμένης και κλιμακούμενης εκστρατείας που ενδεχομένως συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συγκλονιστικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται σε λεπτομερή έκθεση της Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η οποία πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες Αιθίοπες. Όπως αναφέρουν οι επιζώντες, δέχθηκαν επίθεση από συνοριοφύλακες, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στη Σαουδική Αραβία μέσω Υεμένης.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές απεικονίσεις, φωτογραφίες από περισσότερα από 20 περιστατικά θανάτων, μαρτυρίες επιζώντων και ιατροδικαστικές εκθέσεις, η HRW περιγράφει την εκστρατεία ακραίας βίας κατά ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Εκρηκτικά εναντίον γυναικών και παιδιών

Καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες-1

Οι μαρτυρίες περιγράφουν μαζικές δολοφονίες μεγάλου αριθμού γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν από βόμβες. Σοροί και μέλη ανθρώπινων σωμάτων είναι διασκορπισμένα κατά μήκος των μονοπατιών διέλευσης.

«Είδα ανθρώπους να σκοτώνονται με τρόπο που δεν είχα ποτέ φανταστεί», δήλωσε στους ερευνητές η Χαμπίγια, 14χρονο κορίτσι που πέρασε τα σύνορα με ομάδα 60 ατόμων τον Φεβρουάριο. «Είδα 30 σορούς ανθρώπων», ανέφερε η ίδια.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της HRW για την έκθεση, Νάντια Χάρντμαν, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «αισχρά».

«Καλύπτω τη βία στα σύνορα, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιας φύσης, τη χρήση εκρηκτικών, μεταξύ άλλων και εναντίον γυναικών και παιδιών», δήλωσε η Χάρντμαν.

Σε επιστολή του ΟΗΕ προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση πέρυσι, γινόταν λόγος για δολοφονίες εκατοντάδων μεταναστών.

Τον Ιούνιο, το Missing Migrant Project του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης εξέδωσε τη δική του έκθεση σχετικά με τους θανάτους στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Ανέφερε ότι τουλάχιστον 795 άνθρωποι, «που πιστεύεται ότι είναι Αιθίοπες», είχαν πεθάνει.

Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «αρνήθηκε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς των εισηγητών του ΟΗΕ για προφανείς «συστηματικές διασυνοριακές δολοφονίες, χωρίς διακρίσεις, από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον μεταναστών, περιλαμβανομένων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων».

Η πιο πρόσφατη έρευνα για τις δολοφονίες στην περιοχή, όπου, σε μεγάλο βαθμό, απαγορεύεται η πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αποτελεί την πιο λεπτομερή απεικόνιση για όσα συμβαίνουν.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Μεταξύ των πιο σοκαριστικών περιγραφών περιλαμβάνονται αφηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, συνοριακές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν ομάδα ανθρώπων που είχαν συλληφθεί, κρατηθεί και απελαθεί, τη στιγμή που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα και να επιστρέψουν στην Υεμένη.

Οι συνοριακές δυνάμεις φέρονται ακόμη να ανάγκασαν νεαρό άτομο, που είχε επιζήσει από επίθεση, να βιάσει επιζώντα υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, συλληφθέντες, μετά τη διέλευση των συνόρων, πυροβολούνταν εξ επαφής, ενώ επιζώντες καλούνταν από τις συνοριακές δυνάμεις να επιλέξουν σε ποιο άκρο τους θα τους πυροβολούσαν.

Ζουν και εργάζονται στη Σαουδική Αραβία

Καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες-2

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες ζουν και εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Πολλοί μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους. Άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω παραβιάσεων των δικαιωμάτων που εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στο βόρειο τμήμα της Αιθιοποίας.

Οι φερόμενες δολοφονίες σημειώθηκαν σε διαδρομή διέλευσης μεταναστών που χρησιμοποιείται από διακινητές και λαθρεμπόρους μέσω Υεμένης, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι.

Οι ερευνητές της HRW πήραν συνέντευξη από 42 Αιθίοπες που είχαν προσπαθήσει να περάσουν στη Σαουδική Αραβία από την Υεμένη ή από φίλους και συγγενείς τους.

Επίσης, ανέλυσαν περισσότερα από 350 βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχουν συγκεντρωθεί από άλλες πηγές και τραβήχτηκαν μεταξύ 12 Μαΐου 2021 και 18 Ιουλίου 2023.

«Οι σφαίρες έπεφταν βροχή»

Η έκθεση της HRW τονίζει πως αν τα εγκλήματα «διαπράχθηκαν στο πλαίσιο πολιτικής της σαουδαραβικής κυβέρνησης για δολοφονία μεταναστών, τότε αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σε ένα από τα περιστατικά, επιζών δήλωσε ότι από την ομάδα των 170 ατόμων, «ξέρω ότι σκοτώθηκαν 90 άτομα, επειδή κάποιοι επέστρεψαν στο σημείο για να μαζέψουν τα πτώματα – μέτρησαν 90 σορούς».

«Οι σφαίρες έπεφταν βροχή», ανέφερε άλλος επιζών.

Οι δολοφονίες συνεχίζονται

Η έκθεση της HRW καλύπτει τα γεγονότα μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο το BBC αποκάλυψε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως οι δολοφονίες συνεχίζονται.

Στη βόρεια πόλη Σααντά, ντοκουμέντα, που επικαλείται το BBC, δείχνουν μετανάστες οι οποίοι τραυματίστηκαν στα σύνορα να φτάνουν σε νοσοκομείο την περσμένη Παρασκευή, ενώ την ίδια στιγμή, σε κοντινό νεκροταφείο ενταφιάζονταν οι δολοφονημένοι.

Πηγή: Guardian, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή