Ντιμπέιτ Ρεπουμπλικανών: Ο Τραμπ στο επίκεντρο διά της απουσίας του

Ντιμπέιτ Ρεπουμπλικανών: Ο Τραμπ στο επίκεντρο διά της απουσίας του

Ο τέως πρόεδρος δεν θα συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το χρίσμα στις εκλογές του 2024

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες πως δεν θα συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών, που θα λάβει χώρα αύριο. «Ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι και πόσο επιτυχημένη υπήρξε η προεδρία μου», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, που ο ίδιος ελέγχει. «Γι’ αυτόν τον λόγο αρνούμαι να συμμετάσχω στο ντιμπέιτ», πρόσθεσε. Λίγους μήνες νωρίτερα, ερωτηθείς σε συνέντευξη του Fox News σχετικά με το αν προτίθεται να συμμετάσχει στο επικείμενο ντιμπέιτ, είχε απαντήσει: «Γιατί να αφήσω ανθρώπους του 1%, 2%, ακόμη και 0% να με χτυπήσουν με ερωτήσεις».

Οι υποψήφιοι που μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν είναι: ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Ντάουγκ Μπούργκουμ και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Αναλυτές με εμπειρία στην υπόθεση υποστηρίζουν πως αυτή η επιλογή εκ μέρους του Τραμπ έχει δύο κίνητρα: αφενός ο τέως πρόεδρος επιζητά να «λάμψει διά της απουσίας του» επισκιάζοντας τα όσα θα πουν οι υπόλοιποι ηγέτες με την εκκεντρική επιλογή του, αφετέρου επιθυμεί να ταπεινώσει δημόσια το δίκτυο Fox News που θα φιλοξενήσει τη συζήτηση, καθότι φαίνεται πως έχει δυσαρεστηθεί με κάποια από τα πρόσφατα ρεπορτάζ που μετέδωσε το κανάλι.

Κύκλοι του διαρρέουν πως διάφορα τρικ εντυπωσιασμού ενδέχεται να συμβούν την ημέρα της τηλεμαχίας.

Κύκλοι του Τραμπ διαρρέουν πως διάφορα τρικ εντυπωσιασμού ενδέχεται να συμβούν την ημέρα του ντιμπέιτ. Η ιδέα να εμφανιστεί ξαφνικά και να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα φαίνεται πως τελικά απομακρύνεται, όμως το να κυκλοφορήσει αύριο στη δημοσιότητα την εκτενή συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον πρώην παρουσιαστή του Fox Τάκερ Κάρλσον αποτελεί μια αρκετά πιθανή επιλογή.

Σε μια για πολλούς απρόβλεπτη τροπή των γεγονότων, δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν και μετά την καταδίκη του Τραμπ στην πολιτεία της Τζόρτζια, για προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογικών αποτελεσμάτων της πολιτείας στις προεδρικές εκλογές το 2020, δείχνουν πως ο Τραμπ «κέρδισε πόντους» αφότου κρίθηκε ένοχος. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που έκαναν από κοινού η εφημερίδα Des Moines Register, το κανάλι NBC News και το δίκτυο Mediacom φάνηκε πως η δημοφιλία του Τραμπ ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών «σκαρφάλωσε» στο 42%. Ενδεικτικά, το ποσοστό του κυβερνήτη της Φλόριντα και «νούμερο δύο» στις δημοσκοπήσεις Ρον ντε Σάντις είναι 19%, ενώ τρίτος έρχεται ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ με 9%.

Η εισαγγελέας της Τζόρτζια Φάνι Γουίλις, η οποία έκρινε τον Τραμπ ένοχο για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και για ακόμη 40 κατηγορίες, έδωσε στον τέως πρόεδρο και στους 18 συγκατηγορουμένους του προθεσμία να παραδοθούν έως την Παρασκευή. Ωστόσο, η παράδοσή τους μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα επιθυμούν έως τότε.

Κύκλοι κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ διέρρεαν την προηγούμενη εβδομάδα πως η παράδοση στην περιφερειακή φυλακή του Φούλτον θα γινόταν την ίδια ημέρα με το ντιμπέιτ, στο οποίο δεν θα λάβει μέρος, με σκοπό να στρέψει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης πάνω του και μακριά από τους αντιπάλους του. Ωστόσο, μια φημολογούμενη διαμάχη ανάμεσα στην πολιτική και τη νομική ομάδα του τέως προέδρου κατέληξε να απορρίψει αυτή την επιλογή. Ως εκ τούτου, πιθανότερη ημέρα παράδοσης είναι η Πέμπτη. Υστερα από την εμφάνισή του ο Τραμπ δεν αναμένεται να περάσει περισσότερο από μερικές ώρες στο Φούλτον, έως ότου του απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, κάποιοι από τους συγκατηγορουμένους του είναι πιθανό να περάσουν έως και αρκετές εβδομάδες ως προφυλακιστέοι, αναμένοντας να αφεθούν ελεύθεροι με όρους ή να μάθουν την ημερομηνία της δίκης τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή