Γουατεμάλα: Νικητής των εκλογών ο υποψήφιος – «έκπληξη» Μπερνάρντο Αρέβαλο

Γουατεμάλα: Νικητής των εκλογών ο υποψήφιος – «έκπληξη» Μπερνάρντο Αρέβαλο

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, έλαβε το 37% των ψήφων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος – έκπληξη των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα, Μπερνάρντο Αρέβαλο, εξελέγη νέος αρχηγός του κράτους στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη προχθές Κυριακή με το 58% των ψήφων, κατά τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα από την εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

«Ο λαός της Γουατεμάλας μίλησε καθαρά και δυνατά», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος στον Τύπο μετά τη νίκη του, εκφωνώντας ομιλία-καταγγελία της διαφθοράς.

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, έλαβε το 37% των ψήφων, σύμφωνα με το TSE. Δεν αναγνώρισε την ήττα της αμέσως.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Γουατεμάλας μετά τον δίκαιο και ειρηνικό δεύτερο γύρο και στον Μπερνάρντο Αρέβαλο δε Λεόν για την εκλογή του» στο αξίωμα του προέδρου της Γουατεμάλας, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέσω X (του πρώην Twitter).

«Αδημονώ να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την ευημερία και την ασφάλεια στη Γουατεμάλα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν με τον κ. Αρέβαλο.

«Η θέση της κυβέρνησής μου είναι ότι πως πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς που εξελέγησαν να κυβερνήσουν και να αναλάβουν την εξουσία», ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής Γουίλιαμ Ποπ σε τηλεοπτικό σταθμό της Γουατεμάλας.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να υπάρξει συναίνεση σε εθνικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα» σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τόμας Πεϊκέρ.

Οι ηγέτες της Κούβας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας ή ακόμη της Ισπανίας συνεχάρησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναφέρθηκε μέσω X στη «βούλησή [του] να συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» με τη Γουατεμάλα.

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο και η Σάντρα Τόρες διαβεβαιώνουν και οι δυο πως ανήκουν στην κεντροαριστερά. Όμως ήταν ο κ. Αρέβαλο αυτός που κεφαλαιοποίησε την ελπίδα του εκλογικού σώματος για αλλαγή, ειδικά των νέων, που αποτελούν το 16% των 9,4 εκατ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, σε μια χώρα υπονομευμένη από τη φτώχεια, τη βία και τη διαφθορά, ενώ η κυρία Τόρες σταδιακά μεταμορφώθηκε σε αντιπρόσωπο της καθεστηκυίας τάξης, των ελίτ.

Η υποψήφια της Εθνικής Ένωσης Ελπίδας (UNE), 67 ετών, υποσχόταν αγώνα κατά των συμμοριών και κατά της φτώχειας, εξαγγέλλοντας προγράμματα διατροφικής βοήθειας για τους φτωχότερους και επαγγελματικής κατάρτισης. Όμως, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της δεξιάς και των ευαγγελικών, πολλαπλασίασε επίσης τις ομιλίες βαθιά συντηρητικής κατεύθυνσης.

Η πρώην σύζυγος του άλλοτε προέδρου της κεντροαριστεράς Άλβαρο Κολόμ (2008-2012) είχε επίσης τη σιωπηρή υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, του Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά), η τετραετής θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από την καταστολή δικαστικών και δημοσιογράφων που έδωσαν μάχες κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Αρέβαλο, που προκάλεσε κατάπληξη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο της 25ης Ιουνίου, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ως εχθρότητα από την πολιτική και οικονομική ελίτ, που εξέλαβε την υποψηφιότητά του ως κίνδυνο για τα συμφέροντά της, κι η εισαγγελία πολλαπλασίασε τις έρευνές της εναντίον του μετά τον πρώτο γύρο, αποπειρώμενη να τον θέσει εκτός μάχης.

Ο κοινωνιολόγος και πρώην διπλωμάτης είναι γιος του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή