Βρετανικό Μουσείο: Ο υποδιευθυντής αρνούνταν από το 2021 ότι «έλειπαν αντικείμενα»

Βρετανικό Μουσείο: Ο υποδιευθυντής αρνούνταν από το 2021 ότι «έλειπαν αντικείμενα»

Εμπορος έργων τέχνης κατηγορεί τον διευθυντή - Χάρτγουικ Φίσερ - και τον υποδιευθυντή Τζόναθαν Γουίλιαμς ότι «έκρυψαν τα πάντα κάτω από το χαλί»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας έμπορος έργων τέχνης ειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο για υποτιθέμενα κλεμμένα αντικείμενα από το ίδρυμα το 2021, ωστόσο οι υπεύθυνοι απάντησαν «καθησυχαστικά».

Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς απάντησε τον Ιούλιο του 2021 στον Γκραντέλ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παράβαση».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο κλοπής όταν είδε μια φωτογραφία ενός εκμαγείου ενός ρωμαϊκού θραύσματος, το οποίο, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.  

Ο έμπορος κατηγορεί τον διευθυντή – τον Χάρτγουικ Φίσερ – και τον Τζόναθαν Γουίλιαμς ότι «τα σκούπισαν όλα κάτω από το χαλί». Ο Φίσερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» για οποιαδήποτε παράβαση, προσθέτοντας ότι τα αντικείμενα που είχε αναφέρει ο Γκραντέλ ήταν στη συλλογή.

Ο πρόεδρος του μουσείου πρώην καγκελάριος Τζορτζ Οσμπορν ενημερώθηκε για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του από έναν από τους επιτρόπους του μουσείου τον Οκτώβριο του 2022. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας απάντησε στον Γκραντέλ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι «έχω λάβει πολύ σοβαρά υπόψη μου τα σχόλιά σας».

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή