Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;

Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;

Το σχέδιο για τη ρίψη επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων στη θάλασσα έχει διχάσει, προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός Ιαπωνίας.

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία άρχισε σήμερα Πέμπτη τη ρίψη στη θάλασσα επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η ρίψη εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίου που θα ολοκληρωθεί δεκαετίες μετά, ενώ ο αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Οι δεξαμενές του εργοστασίου περιέχουν περίπου 1,3 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Αραίωση των λυμάτων

Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;-1

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας που είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power (Tepco), φιλτράρει το μολυσμένο νερό, απομακρύνοντας τα ισότοπα. Ωστόσο, το τρίτιο, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, είναι δύσκολο να διαχωριστεί.

Η Tepco θα προχωρήσει σε διαδικασία αραίωσης του νερού μέχρις ότου τα επίπεδα τριτίου πέσουν κάτω από το προβλεπόμενο όριο πριν το διοχετεύσει στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ακτής βόρεια του Τόκιο.

Η ρίψη νερού που περιέχει τρίτιο αποτελεί κοινή πρακτική των πυρηνικών εργοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν το ιαπωνικό σχέδιο για τη ρίψη των λυμάτων της Φουκουσίμα.

Το τρίτιο θεωρείται σχετικά ακίνδυνο επειδή η ακτινοβολία του δεν διαπερνά το ανθρώπινο δέρμα. Ωστόσο, όταν προσλαμβάνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ανέφερε άρθρο του Scientific American το 2014.

Η ρίψη των λυμάτων θα διαρκέσει δεκαετίες, παράλληλα με τον προγραμματισμένο παροπλισμό του εργοστασίου.

Είναι ασφαλές;

Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;-2

Η Ιαπωνία και οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι τα επεξεργασμένα λύματα είναι ασφαλή. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι δεν έχουν μελετηθεί όλες οι πιθανές επιπτώσεις της απελευθέρωσής τους στον ωκεανό.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση ρίψη των λυμάτων, καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης έχουν γεμίσει.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι πληροί τα διεθνή πρότυπα και διαβεβαιώνοντας ότι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι «αμελητέες».

Από την πλευρά της, η Greenpeace ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ραδιολογικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως, καθώς και ότι οι βιολογικές επιπτώσεις στοιχείων που υπάρχουν τα λύματα «αγνοήθηκαν».

Η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση απάντησαν πως κατά τη διαδικασία φιλτραρίσματος θα αφαιρεθούν στοιχεία όπως το στρόντιο-90 και το ιώδιο-129, καθώς και ότι η συγκέντρωση του άνθρακα-14 στο μολυσμένο νερό είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο.

Επιπλέον, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα τριτίου στα λύματα είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, όπως αυτό ορίζεται στα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναφέρει σε έγγραφό της ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα, περιλαμβανομένης της άμεσης αναστολής της ρίψης» σε περίπτωση που εντοπιστούν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έπειτα από δική της μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απελευθέρωση του νερού πληροί τα διεθνή πρότυπα και δήλωσε ότι σέβεται την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής του ΟΗΕ.

Οι αντιδράσεις

Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;-3

Εν τω μεταξύ, η Tepco σε συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες, προωθεί σχέδιο για την υποστήριξη της γεωργίας, της αλιείας και των δασικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή με σκοπό να μειώσει την όποια ζημιά στη φήμη τους.

Τα αλιευτικά σωματεία στη Φουκουσίμα έχουν ζητούν εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αναιρούσε το έργο για την αποκατάσταση της φήμης τους.

Ο Μασανόμπου Σακαμότο, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συνεταιριστικών Ενώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα πως κατανοεί ότι η απελευθέρωση μπορεί να είναι επιστημονικά ασφαλής, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις του σχεδίου στη φήμη των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή.

Οι γειτονικές χώρες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιαπωνικών θαλασσινών, χαρακτήρισε το σχέδιο της Ιαπωνίας ανεύθυνο, αντιλαϊκό και μονομερές.

Λίγο μετά το τσουνάμι και τον σεισμό του 2011 που προκάλεσε ζημιές στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το Πεκίνο απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από πέντε ιαπωνικούς νομούς. Αργότερα διεύρυνε την απαγόρευση σε δέκα από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί στις εισαγωγές επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αφότου Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε τα σχέδια της Ιαπωνίας για τη ρίψη των επεξεργασμένων λυμάτων.

Το ιστορικό της καταστροφής

Φουκουσίμα: Η ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό ξεκίνησε – Είναι ασφαλής;-4

Στις 11 Μαρτίου του 2011, σεισμός μεγέθους 9,0 βαθμών έπληξε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, προκαλώντας τσουνάμι που κατέστρεψε πόλεις και χωριά και οδήγησε στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ.

Το τσουνάμι επηρέασε τα εφεδρικά συστήματα τροφοδοσίας και ψύξης στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκαλώντας τελικά τήξη σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες. Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι η Φουκουσίμα ήταν «ανθρωπογενής καταστροφή» που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον να είχε μετριαστεί με πιο αποτελεσματική αντίδραση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή