Διεύρυνση αποφάσισαν οι ηγέτες των BRICS – Πρόσκληση σε έξι χώρες

Διεύρυνση αποφάσισαν οι ηγέτες των BRICS – Πρόσκληση σε έξι χώρες

H ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS κάλεσε έξι χώρες να ενταχθούν σε αυτή, μία κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν σε αυτή, μία κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Η διεύρυνση ενδέχεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα, στην οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Την ένταξη των νέων χωρών ανακοίνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

Τα νέα μέλη θα γίνουν επίσημα δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης νέων μελών στο μέλλον.

«Η παγκοσμιοποίηση απέτυχε»

Διεύρυνση αποφάσισαν οι ηγέτες των BRICS – Πρόσκληση σε έξι χώρες-1

«Έχουμε ομοφωνία στην πρώτη φάση της διαδικασίας διεύρυνσης και άλλες φάσεις θα ακολουθήσουν», τόνισε ο Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι BRICS ξεκίνησαν νέο κεφάλαιο στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν έναν κόσμο που θα είναι δίκαιος, έναν κόσμο που θα είναι επίσης συμπεριληπτικός και εύπορος», είπε.

Ο Λούλα είπε πως το ενδιαφέρον και άλλων χωρών να ενταχθούν στους BRICS δείχνει πόσο επίκαιρη είναι η επιδίωξη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

«Θα παραμείνουμε ανοικτοί σε νέα μέλη», είπε ο Λούλα στη συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνσεμπουργκ.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρόεδρος είπε ακόμη πως οι υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης απέτυχαν, προσθέτοντας πως είναι καιρός να δοθεί νέα πνοή στη συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες καθώς «υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου», σε μια προφανή αναφορά στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σι Τζινπίνγκ: Ιστορική διεύρυνση

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως η διεύρυνση των BRICS θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους παγκόσμιους θεσμούς που ιδρύθηκαν τον 20ό αιώνα και θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι.

«Η διεύρυνση και το εκσυγχρονισμός των BRICS είναι μήνυμα πως όλοι οι θεσμοί στον κόσμο χρειάζεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τους καιρούς που αλλάζουν», είπε.

Η διεύρυνση των BRICS θα φέρει νέα πνοή στον μηχανισμό συνεργασίας της ομάδας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Είναι ιστορική διεύρυνση, η οποία αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών BRICS για ενότητα και συνεργασία με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Αυτή η διεύρυνση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών», πρόσθεσε.

Ο Σι είπε ακόμη πως οι χώρες BRICS «είναι όλες χώρες με μεγάλη επιρροή και επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

Εμβάθυνση σχέσεων με αφρικανικές χώρες

Διεύρυνση αποφάσισαν οι ηγέτες των BRICS – Πρόσκληση σε έξι χώρες-2

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που συμμετείχε στη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης, ευχαρίστησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ραμαφόζα για τη διεξαγωγή της συνόδου και για τις προσπάθειές του να διευρύνει τον συνασπισμό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στη σύνοδο πως η Μόσχα προτίθεται να εμβαθύνει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες και πως θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, η χώρα του οποίου είναι ήδη μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των BRICS, δήλωσε πως εκτιμά τη συμπερίληψη της χώρας του στην ομάδα BRICS, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική ομάδα».

«Προσβλέπουμε σε διαρκή δέσμευση συνεργασίας για την ευημερία, την αξιοπρέπεια και το όφελος όλων των κρατών και λαών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Μοχάμεντ ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X πως η απόφαση των BRICS να απευθύνουν πρόσκληση για ένταξη στην Αιθιοπία είναι μια «σπουδαία στιγμή» και πως η χώρα θέλει να συνεργασθεί για μια «συμπεριληπτική και εύπορη παγκόσμια τάξη».

Στρατηγική επιτυχία «βλέπει» το Ιράν

Ο Μοχάμεντ Τζαμσίντι, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε πως ή ένταξη του Ιράν στις BRICS συνιστά «στρατηγική επιτυχία για την εξωτερική πολιτική» της χώρας του.

Η Αίγυπτος προσβλέπει να εργαστεί ώστε «να υψωθεί η φωνή χωρών στον νότο» για να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

«Εκτιμώ το ότι η Αίγυπτος έχει προσκληθεί να ενταχθεί στους BRICS και προσβλέπω σε συνεργασία με την ομάδα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σίσι.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT