Politico: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πίεσε τον Μακρόν να αλλάξει πρωθυπουργό

Politico: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πίεσε τον Μακρόν να αλλάξει πρωθυπουργό

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο ισχυρότερος διευθύνων σύμβουλος της Γαλλίας, τάχθηκε υπέρ του ανερχόμενου αστέρα Ζεράρ Νταμαρμέν για να γίνει πρωθυπουργός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΜπέρναρ Αρνό επικεφαλής του ομίλου LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη φέρεται να άσκησε προσωπικά πιέσεις στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν με ένα πιο φιλελεύθερο πρόσωπο, κατά τον ίδιο.

Σε μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις αρχές Ιουλίου, ο Αρνό υποστήριξε ότι ένας από τους πιο φιλελεύθερους υπουργούς της κυβέρνησης ο Ζεράλ Νταρμανέν πρέπει να αντικαταστήσει την Μπορν, η οποία θεωρείται κεντροαριστερή. Παρότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι μυστικό ότι εξακολουθεί να εποφθαλμιά τη θέση, αναφέρει το Politico.

Ο Αρνό είναι γνωστός υποστηρικτής του Μακρόν και η οικογένειά του βρίσκεται κοντά στην πρώτη κυρία. Ωστόσο, είναι σπάνιο για τον ίδιο να παρεμβαίνει στις πολιτικές διεργασίες. 

Ο Νταρμανέν που ανέβηκε στις τάξεις του συντηρητικού κόμματος Les Républicains κατά την εποχή του Νικολά Σαρκοζί, είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους του Μπορν εντός της κυβέρνησης.

Από την άλλη παρότι η σχέση Μακρόν – Μπορν έχει περάσει «δυσκολίες», ο πρόεδρος εξακολουθεί να της δείχνει εμπιστοσύνη. Ενα βιβλίο «La Secrète» (Το μυστικό), της γαλλίδας δημοσιογράφου Μπερενζέρ Μποντέ αποκάλυπτε ότι ο Μακρόν έδωσε στην Μπορν την πρωθυπουργία με την πεποίθηση ότι το κεντροαριστερό της υπόβαθρο θα διευκόλυνε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ωστόσο απογοητεύτηκε, με τους συνδικαλιστές να οργανώνουν διαδηλώσεις και απεργίες επί  μήνες κατά του σχεδίου του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Τον Ιούνιο, μιλώντας στο «Radio J η Μπορν» δήλωσε ότι η Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν είναι «κληρονόμοι του Πεταίν» (του στρατηγού που συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και  φορέας μιας «επικίνδυνης ιδεολογίας». Απορρίπτοντας οποιαδήποτε «εξομάλυνση» της ιδεολογίας του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, η επικεφαλής της κυβέρνησης υποστήριζε ότι «δεν πρέπει να ξεπλένουμε τις ιδέες τους, είναι πάντα οι ίδιες». 

«Δεν θα μπορέσετε να κάνετε εκατομμύρια Γάλλους που ψήφισαν την ακροδεξιά να πιστέψουν ότι είναι φασίστες», δήλωσε τότε ο Μακρόν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αδειάζοντας ουσιαστικά την Μπορν.

Με πληροφορίες από Times, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή