Τι εξέπληξε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία σχετικά με τον θάνατο του Πριγκόζιν

Τι εξέπληξε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία σχετικά με τον θάνατο του Πριγκόζιν

«Γιατί επέλεξε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο; Δεν μπορούσε να τον συλλάβει; Γιατί ο Πριγκόζιν βρισκόταν στην αφρικανική σύνοδο κορυφής μόλις πριν από λίγες εβδομάδες; Ολα αυτά μου φαίνονται παράξενα», δήλωσε ο Μαικλ ΜακΦολ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΜαικλ ΜακΦολ ο οποίος διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία επί προεδρίας Ομπάμα και τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Freeman Spogli του Στάνφορντ αναφέρθηκε στον φαινομενικό θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν απάντωντας σε ερώτησεις της Washington Post.

Είναι τελικά ο Πριγκόζιν είναι νεκρός; Και πόσο σίγουρος είστε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος;

ΜακΦολ: Μου φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο Πριγκόζιν δολοφονήθηκε. Και το πιο πιθανό πρόσωπο να το έχει κάνει αυτό, φυσικά, θα ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του.

Αλλά σωστά βάζετε ένα ερωτηματικό. Ο Πριγκόζιν έχει ξανακάνει περίεργα πράγματα στο παρελθόν  οπότε πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γι’ αυτό. [Παρόλα αυτά,] υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι σκοτώθηκε στο αεροπλάνο. Το δεύτερο μέρος της ερώτησής είναι ακόμη πιο δύσκολο, δηλαδή, αν διέταξε ο Πούτιν αυτή τη δολοφονία. Η εικασία μου είναι ναι, και νομίζω ότι είχε λόγο να το κάνει. Πολλοί από εμάς το περιμέναμε. Αλλά υπάρχουν κάποια περίεργα πράγματα που συνέβησαν. Γιατί επέλεξε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο; Δεν μπορούσε να τον συλλάβει; Δεν μπορούσε να τον δολοφονήσει με άλλον τρόπο; Γιατί περίμενε; Γιατί ο Πριγκόζιν βρισκόταν στην αφρικανική σύνοδο κορυφής μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, έχοντας παράλληλες συναντήσεις με Αφρικανούς αξιωματούχους; Ολα αυτά μου φαίνονται παράξενα.

Βλέπετε κάποια άλλη εύλογη εξήγηση;

ΜακΦολ: Πραγματικά κάνουμε εικασίες. Δεν έχω καμία απόδειξη. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος γι’ αυτό. Αλλά μπορεί, άνθρωποι που πραγματικά μισούσαν τον Πριγκόζιν – ο στρατηγός Γκερασίμοφ, ο ο Υπουργός Αμυνας, άλλοι διοικητές στους οποίους δεν άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν διαπραγματεύτηκε με την Wagner, να πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Δεν είναι αυτό που νομίζω ότι συνέβη. Αλλά ως εναλλακτικό σενάριο ή υπόθεση, δεν έχει μηδενική πιθανότητα. 

Τι αποκομίζετε από τα σχόλια του Πούτιν την Πέμπτη ότι ο Πριγκόζιν ήταν ένα «ταλαντούχο άτομο που έκανε σοβαρά λάθη;»

ΜακΦολ: Μου έκαναν εντύπωση. «Ταλαντούχο άτομο, σημαίνει ότι δεν τον «εκδίωξε» αλλά το «σοβαρά λάθη» ήταν για να καταστήσει σαφές ότι δεν θα τον συγχωρούσε.

Γράφατε τον Ιούνιο: «Αν ο Πριγκόζιν πεθάνει μυστηριωδώς, αυτό θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους επίδοξους πραξικοπηματίες». Ποιο μήνυμα πιστεύετε ότι εστάλη αυτή την εβδομάδα;

ΜακΦολ: Οτι ο Πούτιν δεν ανέχεται τους προδότες. Το έχει πει πολύ ωμά σε συνεντεύξεις – τις έχω παρακολουθήσει όλες αυτές τις δεκαετίες – ότι θα ζητήσει εκδίκηση. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος, αλλά έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να σκοτώσει τους προδότες. Δεν τα κατάφερε πάντα. Αυτό, νομίζω, στέλνει ένα μήνυμα σε όποιον σκέφτεται με αυτούς τους όρους, ότι ο Πούτιν τελικά θα τους εξοντώσει. Στη περίπτωση του Πριγκόζιν, διαπραγματεύτηκε. Αυτό είναι ένα άλλο μήνυμα, παρεμπιπτόντως: «διαπραγματευτείτε μαζί του, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί αν θα κρατήσει τον λόγο του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή