Οι ασφαλιστές κοστολογούν ξανά τη Χαβάη

Οι ασφαλιστές κοστολογούν ξανά τη Χαβάη

Μετά τον θάνατο 115 ανθρώπων στο Μάουι, ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει την εκτίμηση των ζημιών προκειμένου να υπολογίσουν τις αποζημιώσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον θάνατο 115 ανθρώπων στο Μάουι, ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει την εκτίμηση των ζημιών προκειμένου να υπολογίσουν τις αποζημιώσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις θέλουν το συνολικό κόστος από τις πυρκαγιές να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Moody’s Risk Management.

Ιδιωτικές ασφαλιστικές, όμως, που πασχίζουν ήδη να καλύψουν φυσικές καταστροφές σε Καλιφόρνια και Φλόριντα, επανεκτιμούν την ίδια την αγορά στεγαστικής ασφάλειας, παραδοσιακά θεωρούμενη κερδοφόρος και σταθερή, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη μηνιαία χρέωση για τους κατοίκους της Χαβάης. «Το επόμενο απρόβλεπτο καταστροφικό καιρικό φαινόμενο θα έχει διεθνείς επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά», λέει ο Σον Κεντ, μεσίτης ασφαλίσεων στη Νέα Υόρκη.

Η Χαβάη ουδέποτε είχε ανησυχήσει τους ασφαλιστές. Με ελάχιστες φυσικές καταστροφές μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ινίκι» το 1992, η πολιτεία ήταν η πιο κερδοφόρος για τις ασφαλιστικές. Παρότι η αγορά της Χαβάης δεν αναμένεται να ακολουθήσει τη μοίρα εκείνων σε Φλόριντα και Καλιφόρνια, όπου πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές έπαψαν να δραστηριοποιούνται, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι εταιρείες θα αυξήσουν τις χρεώσεις των πελατών τους στη Χαβάη, αντιδρώντας στον αυξημένο κίνδυνο. Οι μεγάλες ασφαλιστικές δεν πρόκειται να αισθανθούν ακόμη την πίεση στη Χαβάη. Σημαντικό ρόλο στη δυσεπίλυτη εξίσωση παίζουν, ωστόσο, οι αντασφαλιστές (οι ασφαλιστές των ασφαλιστών). Οι εταιρείες αντασφάλισης χάνουν χρήματα εδώ και χρόνια και αναγκάσθηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι αυξημένες αυτές τιμές, με τη σειρά τους, υποχρεώνουν μεγάλες αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους σε κλιματικά επικίνδυνες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Βλέπουμε τις επιχειρήσεις αυτές να αδυνατούν πια να εκπονήσουν αξιόπιστα ασφαλιστικά μοντέλα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων», εξηγεί η Κρίστεν Τζακόνι, καθηγήτρια Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ασφαλιστές κοστολογούν ξανά τη Χαβάη-1

Ομάδα εμπειρογνώμων στη Λαχάινα του Μάουι αναζητεί τώρα στοιχεία για την εξάπλωση της φωτιάς, καθώς και για τα κτίσματα που επέζησαν, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι τα έκανε πιο ανθεκτικά. Βασισμένοι σε αυτό, οι ειδικοί θα εκδώσουν συστάσεις για αποτελεσματικότερη πυρασφάλεια και χρήση καταλληλότερων πυρίμαχων υλικών. «Προσπαθούμε να περιορίσουμε τον μελλοντικό κίνδυνο. Οι ασφαλιστικές θέλουν να ξέρουν αν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί όλο αυτό», τονίζει ένας από τους εμπειρογνώμονες.

Το Μάουι μηνύει την εταιρεία ενέργειας

Αγωγή κατέθεσε την Πέμπτη η κομητεία του Μάουι εναντίον της εταιρείας ενέργειας Hawaiian Electric για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λαχάινα, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν διέκοψε την παροχή στο δίκτυο παρά τους θυελλώδεις ανέμους και την έντονη ξηρασία. Αυτόπτες μάρτυρες και εικόνες βίντεο αποδεικνύουν ότι η φωτιά ξέσπασε από σπινθήρες ηλεκτρικών καλωδίων μετά την πτώση στύλων από τους ανέμους. «Εάν η εταιρεία είχε ακούσει το δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας για θυελλώδεις ανέμους και είχε θέσει εκτός τάσης το δίκτυο, η καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί», αναφέρει η αγωγή της κομητείας, που ζητάει χρηματική αποζημίωση από την εταιρεία ηλεκτρισμού για τις καταστροφές στη Λαχάινα και στη γειτονική κωμόπολη Κούλα. Τον Ιούλιο, η εταιρεία παραγωγής ενέργειας του Ορεγκον καταδικάσθηκε σε πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οφείλει να αποζημιώσει ξεχωριστά τους ιδιοκτήτες κατεστραμμένων σπιτιών για τις πυρκαγιές του 2020.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή