Διάψευση του Κρεμλίνου για τον Πριγκόζιν

Διάψευση του Κρεμλίνου για τον Πριγκόζιν

Απορρίπτει κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς για ανάμειξη στην πτώση του μοιραίου αεροπλάνου ο εκπρόσωπος του Πούτιν

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ αναπάντητα παρέμεναν μέχρι χθες τα ερωτήματα για την πτώση του ιδιωτικού αεροσκάφους που φέρεται να μετέφερε τον ιδρυτή της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τις εικασίες δυτικών κυβερνήσεων περί ανάμειξής του στο συμβάν.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήθος εικασιών γύρω από τη συντριβή του αεροσκάφους και τον τραγικό θάνατο των επιβατών του, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Φυσικά, στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται υπό το γνώριμο πρίσμα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για να προσθέσει: «Ολα αυτά είναι απολύτως ψευδή. Οταν αναφέρεται κανείς σε αυτό το συμβάν είναι ανάγκη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη πολλά δεδομένα. Οφείλουμε να περιμένουμε την τεκμηρίωσή τους από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της πτώσης του αεροσκάφους, την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν τον εκπλήσσει» η είδηση για τον πιθανό θάνατο του Πριγκόζιν και ότι «λίγα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να είναι πίσω από αυτά ο Πούτιν». Χθες, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καυτηρίασε τη δήλωση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι περιφρονεί κάθε καθιερωμένη διπλωματική πρακτική.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δέκα ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος (τρία μέλη πληρώματος και επτά επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν), αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν διασωθέντες. Αναφερόμενος για πρώτη φορά στο συμβάν, την Πέμπτη το βράδυ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τον Πριγκόζιν σε παρελθόντα χρόνο και έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και των δέκα επιβαινόντων. Ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Πριγκόζιν από τις ρωσικές αρχές.

Ερωτηθείς γι’ αυτό το θέμα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε μια κατηγορηματική απάντηση, παραπέμποντας στις εν εξελίξει έρευνες των ιατροδικαστικών αρχών. «Αν ακούσατε προσεκτικά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, θα προσέξατε ότι είπε πως θα διεξαχθούν όλες οι απαιτούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των τεστ γενετικού υλικού. Αμέσως μόλις είναι έτοιμα, τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών θα δημοσιευθούν», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Οι έρευνες γενετικού υλικού κατέστησαν αναγκαίες καθώς, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα δέκα πτώματα είναι απανθρακωμένα και μη αναγνωρίσιμα με συμβατικούς τρόπους.

Στις δηλώσεις της Πέμπτης ο Πούτιν σκιαγράφησε ένα αντιφατικό πορτρέτο του Πριγκόζιν, αναγνωρίζοντας ότι «ήταν ταλαντούχος», «έφερνε αποτελέσματα» και «υπηρέτησε την πατρίδα» στην Ουκρανία και την Αφρική, χωρίς να παραλείψει όμως να αναφέρει ότι «είχε περίπλοκο πεπρωμένο» και «διέπραξε μοιραία σφάλματα». Η τελευταία αποστροφή του αναφερόταν στο βραχύβιο κίνημα Πριγκόζιν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, στις 23 και 24 Ιουνίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος υποχρεώθηκε να χαρακτηρίσει δημοσίως τον παλιό του συνεργάτη «προδότη».

Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν στις εικασίες τους, ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα ο θάνατος του ιδρυτή της Wagner.

Σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο έχει ανάψει η συζήτηση για το κατά πόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, όποτε αυτή τελεστεί. Σχολιαστές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην παραστεί, στέλνοντας το μήνυμα για το τι είδους θάνατο μπορεί να περιμένει ένας «προδότης», ενώ άλλοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η κηδεία του σε διαδήλωση φανατικών εθνικιστών οπαδών του εναντίον της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Διάψευση του Κρεμλίνου για τον Πριγκόζιν-1
Γυναίκα καταθέτει λουλούδια σε αυτοσχέδιο μνημείο στη Μόσχα για τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. [REUTERS / MAXIM SHEMETOV]

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παρουσίας του Πούτιν στην κηδεία Πριγκόζιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν επιφυλακτικός, αν και προϊδέασε για το αντίθετο. «Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για την κηδεία, μάλιστα είναι αδύνατο να μιλήσουμε καν επί του παρόντος για κηδεία. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο πρόεδρος έχει μάλλον φορτωμένο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Στο Λονδίνο, η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού ανέφερε χθες ότι δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις για τον θάνατο του Πριγκόζιν, αλλά αυτή είναι μακράν η πιθανότερη εκδοχή. Στο ίδιο συμπέρασμα κλίνουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με αυτές, το μοιραίο αεροπλάνο μετέφερε τον Πριγκόζιν και έπεσε ύστερα από σκόπιμη έκρηξη, αν και δεν είναι ακόμη σαφές για τους Αμερικανούς με ποιον τρόπο προκλήθηκε η εν λόγω έκρηξη.

Συλλυπητήρια Καντίροφ

«Μεγάλη απώλεια για ολόκληρο το κράτος» χαρακτήρισε τον θάνατο του Πριγκόζιν ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου πολέμησαν μαζί με τη Wagner στην Ουκρανία. Δεν παρέλειψε όμως να διαχωρίσει τη θέση του αναφορικά με την ανταρσία του Ιουνίου. Στο μεταξύ, διαδικτυακά κανάλια που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν ότι ο Γιαν Πετρόφσκι, ηγέτης της οργάνωσης Rusich (ακροδεξιό παρακλάδι της Wagner), συνελήφθη στη Φινλανδία έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, η οποία απαιτεί την έκδοσή του. Ο Πετρόφσκι πολέμησε στην Ουκρανία μετά το 2014 και βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων από τον περασμένο χρόνο.

Διάψευση του Κρεμλίνου για τον Πριγκόζιν-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT