Αποχωρεί «μέχρι νεωτέρας» ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Αποχωρεί «μέχρι νεωτέρας» ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή Χάρτγουικ Φίσερ ακολουθεί η παραίτηση του Τζόναθαν Γουίλιαμς για το σκάνδαλο με τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες.

Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα του μουσείου και ειδοποίησε τη διοίκηση του σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Γουίλιαμς φέρεται να απάντησε στον Γκραντέλ ότι δεν υπήρξαν υπόνοιες οποιασδήποτε παράβασης.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Χάρτγουικ Φίσερ ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων δημοσίως συγγνώμη για την αμφισβήτηση μέσα στην εβδομάδα, του Δρ. Γκράντελ, ο οποίος και είχε ειδοποιήσει το μουσείο ότι αρχαιότητες από τις συλλογές του βρίσκονται προς πώληση στο eBay. 

Ο Φίσερ είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή, αλλά φαίνεται πως η αποκάλυψη του σκανδάλου επιτάχυνε τις εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε πως αντικείμενά του είχαν «κλαπεί ή και εξαφανιστεί», συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα. 

Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Γουίλιαμς απάντησε τον Ιούλιο του 2021 στον Γκραντέλ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παράβαση».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο κλοπής όταν είδε μια φωτογραφία ενός εκμαγείου ενός ρωμαϊκού θραύσματος, το οποίο, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.  

Ο έμπορος κατηγόρησε τον διευθυντή – τον Φίσερ – και τον Γουίλιαμς ότι «τα σκούπισαν όλα κάτω από το χαλί». Ο Φίσερ δήλωσε τότε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» για οποιαδήποτε παράβαση, προσθέτοντας ότι τα αντικείμενα που είχε αναφέρει ο Γκραντέλ ήταν στη συλλογή.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή