Διάστημα: Το ινδικό rover κάνει «βόλτες» στη Σελήνη

Διάστημα: Το ινδικό rover κάνει «βόλτες» στη Σελήνη

Η παρουσία των οχημάτων Vikram και Pragyan -που συνθέτουν την Chandrayaan-3- στη Σελήνη θα διαρκέσει 14 ημέρες

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες στιγμές της προσσελήνωσης του σκάφους και των rover της αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας στη Σελήνη έδωσε στη δημοσιότητα ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Ερευνας (ISRO).

Η προσσελήνωση του διαστημοπλοίου Chandrayaan-3 έκανε την Ινδία την τέταρτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΣΣΔ, που φτάνει στη Σελήνη και την πρώτη που επισκέπτεται τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Η αποστολή στέφεται με επιτυχία λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την πρώτη της προσσελήνωση μετά το 1976. 

Το μικρό rover, που ονομάζεται Pragyan (Σοφία), θα κάνει διαδρομές περίπου 500 μέτρων τις επόμενες 2 εβδομάδες (που είναι η διάρκεια της αποστολής) στην περίμετρο της σεληνακάτου, διεξάγοντας πειράματα για την αναζήτηση παγωμένου νερού.

Η παρουσία των οχημάτων Vikram και Pragyan -που συνθέτουν την Chandrayaan-3- στη Σελήνη θα διαρκέσει 14 ημέρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει διαθέσιμο ηλιακό φως κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο μετά την προσεδάφιση. Υστερα από 14 ημέρες τα οχήματα αυτά αναμένεται να χάσουν την ισχύ τους.

Η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, που ιδρύθηκε το 1969, έχει εδραιώσει τη φήμη της για τα οικονομικά, αλλά αποτελεσματικά διαστημικά προγράμματά της. Η υπηρεσία βρίσκεται πίσω από τις προηγμένες ικανότητες της ινδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και του πρωτοποριακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται δυναμικά στο διαστημικό πρόγραμμα, ενισχύοντας έμμεσα τη χρηματοδότησή του. 

 
 
       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT