Ρωσία: Εφεση Γκερσκόβιτς στην παράταση κράτησής του

Ρωσία: Εφεση Γκερσκόβιτς στην παράταση κράτησής του

Οι δικηγόροι του δημοσιογράφου άσκησαν έφεση, την Παρασκευή, στην απόφαση δικαστή να παραταθεί η προσωρινή κράτησή του έως τις 30 Νοεμβρίου, εν αναμονή της δίκης του.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Εβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία, άσκησε έφεση στην απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να παρατείνει κατά τρεις μήνες την προσωρινή κράτησή του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικαστηρίου της Μόσχας, οι δικηγόροι του Εβαν Γκερσκόβιτς άσκησαν έφεση, την Παρασκευή, στην απόφαση δικαστή να παραταθεί η προσωρινή κράτησή του έως τις 30 Νοεμβρίου, εν αναμονή της δίκης του. Το δικαστήριο Λεφορτόφσκι έλαβε την απόφαση αυτή την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Εβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Εκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Εκτοτε κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο έγκριτος 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στη Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσιγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Η Μόσχα έως τώρα δεν έχει στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές, ούτε έχει παρουσιάσει αποδείξεις και το σύνολο της διαδικασίας έχει χαρακτηριστεί απόρρητο. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία της δίκης του.

Η σύλληψή του εντάσσεται στη συγκυρία της οξείας διπλωματικής έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές Αρχές δεν έχει προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή.

Τα τελευταία χρόνια οι ρωσικές Αρχές έχουν συλλάβει πολλούς Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT