Η Γαλλία θα απαγορεύσει την αμπάγια στα σχολεία

Η Γαλλία θα απαγορεύσει την αμπάγια στα σχολεία

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτήρια, με το επιχείρημα ότι η χρήση τους συνιστά παραβίαση των κοσμικών νόμων.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΓάλλος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί στις μαθήτριες των κρατικών σχολείων να φορούν αμπάγια, παραδοσιακή μουσουλμανική φορεσιά που καλύπτει ολόκληρο το σώμα.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 4 Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτήρια, με το επιχείρημα ότι η χρήση τους συνιστά παραβίαση των κοσμικών νόμων.

Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία.

«Όταν μπαίνεις σε μία τάξη, δεν θα πρέπει να είσαι σε θέση αναγνωρίσεις το θρήσκευμα των μαθητών απλώς κοιτάζοντάς τους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση TF1 και πρόσθεσε πως αποφάσισε «η αμπάγια να μην επιτρέπεται να φοριέται πλέον στα σχολεία».

Πολιτικός διχασμός

Η κίνηση έρχεται έπειτα από μήνες συζητήσεων σχετικά με τη χρήση της αμπάγιας στα γαλλικά σχολεία.

Οι απόψεις για το ένδυμα διίστανται, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για την απαγόρευση, ενώ τα αριστερά να εκφράζουν ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών.

Ο Ατάλ αναφέρθηκε, μιλώντας στην TF1, στην «ελευθερία για χειραφέτηση, που θα πρέπει να διασφαλίζεται στο σχολείο». Παράλληλα, τόνισε ότι θα δώσει σαφείς οδηγίες σε εθνικό επίπεδο πριν το άνοιγμα των σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Απαγόρευση του χιτζάμπ

Το 2010, η Γαλλία απαγόρευσε τη δημόσια κάλυψη του προσώπου, γεγονός που προκάλεσε την οργή των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γαλλίας.

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών, όπως οι μεγάλοι σταυροί, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Με την πάροδο των ετών επικαιροποίησε τον νόμο, λόγω των πληθυσμιακών αλλαγών, και έχει απαγορεύσει τη χρήση τόσο της μουσουλμανικής μαντίλας όσο και του Εβραϊκού Κιπά. Ωστόσο, η αμπάγια δεν έχει απαγορευτεί πλήρως.

Η συζήτηση για τα ισλαμικά σύμβολα έχει ενταθεί από τότε που Τσετσένος πρόσφυγας αποκεφάλισε τον δάσκαλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σαμουέλ Πατί, κοντά στο σχολείο όπου εργαζόταν, σε προάστιο του Παρισιού το 2020. Ο Σαμουέλ Πατί, είχε δείξει σε μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ.

Αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα

Η ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη σημαντική πολιτική απόφαση του Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Παιδείας της Γαλλίας από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αυτό το καλοκαίρι σε ηλικία 34 ετών.

Οι μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας, σχολιάζοντας την απόφαση, ανακοίνωσαν ότι τα είδη ένδυσης από μόνα τους δεν αποτελούν «θρησκευτικά σύμβολα».

Με πληροφορίες από το BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή