Φουκουσίμα – Απόρριψη λυμάτων: Το Τόκιο καταγγέλλει παρενοχλήσεις από την Κίνα

Φουκουσίμα – Απόρριψη λυμάτων: Το Τόκιο καταγγέλλει παρενοχλήσεις από την Κίνα

Το Τόκιο χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις παρενοχλητικών τηλεφωνημάτων από την Κίνα σχετικά με την απόρριψη από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Τόκιο χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις παρενοχλητικών τηλεφωνημάτων από την Κίνα σχετικά με την απόρριψη από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία άρχισε την απόρριψη των υδάτων την Πέμπτη προχωρώντας σε σημαντικό βήμα για τον παροπλισμό του σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τσουνάμι που ακολούθησε ισχυρό σεισμό το 2011. Η Κίνα αντιτίθεται έντονα σε αυτή την ενέργεια.

«Πολλές παρενοχλητικές τηλεφωνικές κλήσεις που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κίνα γίνονται στην Ιαπωνία (…) Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά λυπηρές και μας ανησυχούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες που επισκέπτονται την Κίνα να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να μιλούν χαμηλόφωνα σε δημόσιους χώρους, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για παρενοχλήσεις, μετά την απόρριψη των επεξεργασμένων λυμάτων.

Κλήθηκε ο Κινέζος πρεσβευτής

Τα παρενοχλητικά τηλεφωνήματα ώθησαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Μασατάκα Οκάνο να καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι τηλεφωνήματα αυτού του είδους γίνονται επίσης σε ιαπωνικές εγκαταστάσεις στην Κίνα και κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να λάβει άμεσα δράση και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών.

Πάνω από 200 κλήσεις στο δημαρχείο της Φουκουσίμα

Το δημαρχείο της Φουκουσίμα άρχισε να λαμβάνει τηλεφωνήματα με κωδικό χώρας 86, που αντιστοιχεί στην Κίνα, την Πέμπτη και αυτές οι τηλεφωνικές κλήσεις ξεπέρασαν τις 200 την επόμενη ημέρα, κατακλύζοντας τις τηλεφωνικές γραμμές και διαταράσσοντας τη φυσιολογική εργασία των υπαλλήλων, δήλωσε δημοτικός αξιωματούχος.

Την ίδια ημέρα, δημοτικά και γυμνάσια στην πόλη, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού, δέχθηκαν 65 παρόμοια τηλεφωνήματα, πρόσθεσε.

Κάποιος που καταλαβαίνει την κινεζική γλώσσα και απάντησε σε μία από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις, άκουσε τον καλούντα να κάνει ένα σχόλιο του είδους: «Γιατί ρίχνετε μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι μια θάλασσα για όλους», διευκρίνισε ο δημοτικός αξιωματούχος.

Τηλεφωνικές κλήσεις αυτού του είδους έχουν δεχθεί και άλλοι δήμοι, ξενοδοχεία και εστιατόρια από την ημέρα που άρχισε η απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT