Βραζιλία: Ο Λούλα κοντά σε συμφωνία με τη Δεξιά

Βραζιλία: Ο Λούλα κοντά σε συμφωνία με τη Δεξιά

Έτοιμος να «συμμαχήσει» με δύο παρατάξεις της Δεξιάς, οι οποίες είχαν όμως στο παρελθόν βρεθεί στο πλευρό του Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι πια ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμος να «συμμαχήσει» με δύο παρατάξεις της Δεξιάς, οι οποίες είχαν όμως στο παρελθόν βρεθεί στο πλευρό του Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι πια ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Με βάση την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, ο Λούλα θα μπορούσε να δώσει σε πολιτικούς προερχόμενους από τη Δεξιά θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως άλλους ρόλους, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη των παρατάξεών τους στο Κογκρέσο όπου ο συνασπισμός των δυνάμεων υπό τον νυν πρόεδρο δεν έχει την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τους FT, οι τελικές διαπραγματεύσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα καθώς ο Λούλα επιστρέφει στην πατρίδα του από την Αφρική όπου είχε βρεθεί για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Οι παρατάξεις με τις οποίες συνομιλεί η πλευρά του Λούλα είναι εκείνες των Progressistas (PP) και των Republicanos.

Εάν αυτές οι παρατάξεις όντως συμφωνήσουν να συμπορευτούν με την πλευρά του Λούλα, τότε εκείνος θα ελέγχει περίπου 320 από τις συνολικά 513 έδρες στην Κάτω Βουλή.  

O 77χρονος Λούλα έχει επιστρέψει μεν στην προεδρία από τον περασμένο Ιανουάριο αλλά το κατακερματισμένο και δεξιόστροφο νομοθετικό σώμα της Βραζιλίας μπλοκάρει σημεία του προγράμματός του, ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και ρυθμίσεις που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των μειονοτήτων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένα νομοσχέδια – σχετικά με την χαλάρωση των ορίων στις δημόσιες δαπάνες και την πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση – ο Λούλα υπέστη το περασμένο διάστημα σειρά από κοινοβουλευτικές ήττες, με τους νομοθέτες να τορπιλίζουν τα σχέδια ανάκλησης της ιδιωτικοποίησης του κλάδου ύδρευσης και αποχέτευσης και να αφαιρούν εξουσίες από τα υπουργεία περιβάλλοντος και αυτόχθονων υποθέσεων.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT