Ο Μπάιντεν ανακοινώνει μειώσεις στα φάρμακα, αντιδρούν οι βιομήχανοι

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει μειώσεις στα φάρμακα, αντιδρούν οι βιομήχανοι

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Αμερικανοί να αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα από τους πολίτες οποιουδήποτε άλλου ανεπτυγμένου έθνους για συνταγές που σώζουν ζωές», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί την επανεκλογή του ενόψει των εκλογών του 2024, υποσχέθηκε σήμερα τη μείωση της τιμής δέκα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, προκαλώντας τις αντιδράσεις σειράς φαρμακοβιομηχανιών.

«Όσο η φαρμακοβιομηχανία έχει ρεκόρ κερδών, εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να πληρώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν και στο να πληρώνουν την τροφή τους, το νοίκι τους ή άλλες βασικές ανάγκες. Αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της… Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Αμερικανοί να αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα από τους πολίτες οποιουδήποτε άλλου ανεπτυγμένου έθνους για συνταγές που σώζουν ζωές, μόνο για να γεμίσουν τις τσέπες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών», διακήρυξε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε, σε πρώτη φάση, δέκα φάρμακα την τιμή των οποίων το Medicare, το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης περίπου 66 εκατομμυρίων ατόμων τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 65 ετών, θα μπορεί στο εξής να διαπραγματευτεί, πράγμα που δεν συνέβαινε έως τώρα.

Οι υπό διαπραγμάτευση νέες τιμές αυτών των φαρμάκων αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2026.

Ο λόγος για φάρμακα όπως είναι το Januvia (για τον διαβήτη), το Eliquis (αντιπηκτικό), το Xarelto (αντιπηκτικό), το Enbrel (για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα), το Jardiance (για τον διαβήτη), το Stelara (για την ψωριασική αρθρίτιδα) και το Imbruvica (για τη λευχαιμία), μεταξύ άλλων.

Οι φαρμακοβιομηχανίες πάντως από την πλευρά τους αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις στις τιμές αυτών των φαρμάκων θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καινοτομία, και επιφυλάσσονται αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT