Το FBI εξάρθρωσε παγκόσμιο δίκτυο χάκερ με…ρωσικές παραφυάδες

Το FBI εξάρθρωσε παγκόσμιο δίκτυο χάκερ με…ρωσικές παραφυάδες

Τουλάχιστον 200.000 συσκευές είχαν μολυνθεί στις ΗΠΑ και 700.000 παγκοσμίως

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες εξάρθρωσαν ένα παγκόσμιο δίκτυο χάκερ που είχαν εξαπατήσει χιλιάδες θύματα αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέσχεσε πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή κρυπτονομίσματος από τους χάκερ και αφαίρεσε τον κακόβουλο κώδικά τους από απροσδιόριστο αριθμό μολυσμένων υπολογιστών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200.000 υπολογιστές είχαν μολυνθεί στις ΗΠΑ και 700.000 παγκοσμίως

Πρόκειται για πλήγμα στο εργαλείο hacking γνωστό ως Qakbot, το οποίο χρησιμοποιούσαν ρωσόφωνες συμμορίες ransomware για να προκαλέσουν «σημαντική ζημιά» σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι ερευνητές ασφαλείας λένε ότι πιστεύουν ότι το δίκτυο hacking προέρχεται από τη Ρωσία και έχει επιτεθεί σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία έως την Αργεντινή.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησαν στην επιχείρηση.

Χρειάστηκαν χρόνια για να φτιάξουν το Qakbot και θα ήταν δύσκολο και χρονοβόρο για [τους χάκερς] να το ανασυγκροτήσουν με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πριν», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του FBI, ο οποίος εκτίμησε ότι το εν λόγω εργαλείο έχει προκαλέσει εκατοντάδες εκατομμύρια άμεσες ή έμμεσες απώλειες στα θύματα από το 2008.

Οι εν λόγω χάκερ χρησιμοποιούσαν μια εξελιγμένη τεχνική επίθεσης μέσω botnet τα οποία είναι ένα δίκτυο υπολογιστών ή άλλων συσκευών που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ή malware (malicious software).

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή