Ρωσία: 1.900 δολ. τον μήνα σε μετανάστες εργάτες, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ρωσία: 1.900 δολ. τον μήνα σε μετανάστες εργάτες, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

«Τα εκατομμύρια των μεταναστών από την Κεντρική Ασία που κάνουν άθλιες δουλειές στη Ρωσία» μπαίνουν στο στόχαστρο των Ρώσων στρατολόγων. Αντιδρούν οι Αρχές σε Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεννέα μήνες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να «συνδυάσει» τα «ασυνδύαστα» με φόντο την ουκρανική σύρραξη, συνεχίζοντας μεν έναν πόλεμο, τον οποίο η Μόσχα εξακολουθεί επισήμως να ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τις επιπτώσεις ωστόσο του οποίου προσπαθεί να περιορίσει εντός των ρωσικών συνόρων.

Λέγεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν αποφεύγει να μιλήσει επισήμως για πόλεμο είναι επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσει σε γενική επιστράτευση. Πλην όμως μια γενική επιστράτευση δεν θα άρεσε καθόλου στους ιδίους τους Ρώσους πολίτες.

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται ωστόσο, οι ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, αυξάνονται για τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην προσπάθειά της να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τους ιδίους τους Ρώσους, η Μόσχα έχει ξεκινήσει να στρατολογεί μαχητές από άλλες χώρες.   

«Η Ρωσία στρατολογεί μαχητές από γειτονικές της πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας – συγκεκριμένα από το Καζακστάν, το Κιργιστάν/Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν. Όμως καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό», σημειώνει, σε ανάλυσή του, ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group.

Στρατολογήσιμοι για τη ρωσική ηγεσία δεν είναι μόνο όσοι ζουν στο εξωτερικό αλλά και όσοι βρίσκονται ήδη ως μετανάστες εντός των ρωσικών συνόρων, «τα εκατομμύρια των μεταναστών από την Κεντρική Ασία που κάνουν άθλιες δουλειές στη Ρωσία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Gzero.  

«Η Μόσχα υπόσχεται σε αυτούς τους μετανάστες κανονικούς μισθούς και ταχύτερες διαδικασίες απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας, ζητώντας από εκείνους ως αντάλλαγμα την υπογραφή συμβάσεων με τον ρωσικό στρατό», σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς έχουν δεχθεί να υπογράψουν τέτοιου τύπου συμβάσεις αλλά νωρίτερα φέτος οι Αρχές του Κιργιστάν καταδίκασαν έναν Κιργίζιο σε δεκαετή κάθειρξη επειδή κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό ενώ εργαζόταν στη Μόσχα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους εισαγγελείς, ο ρωσικός στρατός του έδινε ως πληρωμή περίπου 1.900 δολάρια το μήνα, ποσό τριπλάσιο από τις μέσες αποδοχές ενός μετανάστη εργάτη στη Μόσχα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Κιργιστάν συνέλαβε και άλλον έναν άνδρα που είχε στρατολογηθεί από την ομάδα Wagner ενώ εξέτιε ποινή σε ρωσική φυλακή.

Ρώσοι νομοθέτες έχουν επικρίνει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας επειδή διώκουν τους πολίτες τους για αυτές τις κατηγορίες, αλλά η ένταξη σε ξένο στρατό αποτελεί στην πραγματικότητα έγκλημα στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν (όπως και στη Ρωσία).   

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT