Ταϊλάνδη: Ο βασιλιάς μείωσε την ποινή φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα

Ταϊλάνδη: Ο βασιλιάς μείωσε την ποινή φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα

Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης από το 2001 έως το πραξικόπημα του 2006, ο Τακσίν Σιναουάτρα εξακολουθεί να είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαζιραλονγκόρν αποφάσισε να μειώσει την ποινή φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα από οκτώ χρόνια σε ένα, μία ημέρα αφού ο δισεκατομμυριούχος υπέβαλε αίτημα για βασιλική χάρη.

Ο 74χρονος Σιναουάτρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ μετά την επιστροφή του στη χώρα στις 22 Αυγούστου, έπειτα από 15 χρόνια που παρέμεινε αυτοεξόριστος για να αποφύγει τη φυλάκισή του, καθώς η δικαιοσύνη της Ταϊλάνδης τον έχει καταδικάσει για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Χθες Πέμπτη ζήτησε να λάβει βασιλική χάρη.

«Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένας πρωθυπουργός που εργάστηκε για το συμφέρον της χώρας και του λαού. Είναι πιστός στον θεσμό της μοναρχίας», αναφέρεται στη απόφαση του βασιλιά.

«Είναι ηλικιωμένος και έχει προβλήματα υγείας που χρήζουν αντιμετώπισης σε νοσοκομείο από ειδικούς. Ο βασιλιάς (…) μείωσε την ποινή φυλάκισης του Τακσίν Σιναουάτρα στον ένα χρόνο, ώστε να θέσει την εμπειρία και τις γνώσεις του στην υπηρεσία της ανάπτυξης της χώρας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης από το 2001 έως το πραξικόπημα του 2006, ο Τακσίν Σιναουάτρα εξακολουθεί να είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα, που παραμένει διχασμένη μεταξύ των υποστηρικτών του (των «κόκκινων πουκαμίσων») και των αντιπάλων του, πιστών στη μοναρχία (των «κίτρινων πουκαμίσων»).

Η επιστροφή στην εξουσία του Φέου Τάι, του κόμματος που ελέγχεται από την οικογένεια Σιναουάτρα, διευκόλυνε την επιστροφή του Τακσίν στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές.

Όμως το Φέου Τάι αναγκάστηκε να συνεργαστεί με κόμματα που πρόσκεινται στον στρατό και πρώην αντιπάλους του για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ απέκλεισε τους μεταρρυθμιστές του κόμματος Move Forward, το οποίο κέρδισε στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή