Η Αλαμπάμα θέλει να εκτελέσει θανατοποινίτη με άζωτο

Η Αλαμπάμα θέλει να εκτελέσει θανατοποινίτη με άζωτο

«Η πολιτεία αντιμετωπίζει ένα ανθρώπινο ον σαν πειραματόζωο και αυτό το αποκαλεί δικαιοσύνη»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κένεθ Σμιθ είναι ένας από τους δύο εν ζωή Αμερικανούς που επιβίωσαν μετά από αποτυχημένες εκτελέσεις. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η απόπειρα εκτέλεσής του απέτυχε, με τον ίδιο να «υφίσταται βασανιστικούς πόνους», σύμφωνα με τους δικηγόρους του. 

Εννέα μήνες μετά, αν η πολιτεία της Αλαμπάμα το επιτρέψει, ο Σμιθ θα γίνει το πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα δοκιμαστεί μια νέα μέθοδος εκτέλεσης – που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και την οποία οι κτηνίατροι θεωρούν απαράδεκτη ως τρόπο θανάτωσης ζώων. 

Πρόκειται για εκτέλεση με αέριο άζωτο

H Αλαμπάμα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που θα εκτελέσει θανατοποινίτη εξαναγκάζοντάς τον να εισπνεύσει καθαρό άζωτο

Η Αλαμπάμα θέλει να εκτελέσει θανατοποινίτη με άζωτο-1
Ο Κένεθ Σμιθ αναμένεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα εκτελεστεί με άζωτο – Φωτ.: ΑΡ

Ο γενικός εισαγγελέας αιτήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας να ορίσει για τον Σμιθ νέα ημερομηνία εκτέλεσης η οποία θα διενεργηθεί με τον νέο, μη δοκιμασμένο, τρόπο. 

«Υποξία του αζώτου»

Η μέθοδος, γνωστή ως «υποξία του αζώτου», στην ουσία λειτουργεί με την αντικατάσταση του οξυγόνου που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο. Αυτό μειώνει σε μερικά λεπτά σε θανάσιμα χαμηλά επίπεδα το οξυγόνο στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας τον θάνατό του από ασφυξία. 

Η επιλογή του ως υποψηφίου για τη νέα αυτή μέθοδο, λίγους μάλιστα μήνες μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή του με ένεση, έχει επικριθεί ως διπλή παραβίαση της όγδοης τροπολογίας περί «βάναυσων και ασυνήθιστων ποινών».

«Η Αλαμπάμα έχει βασανίσει ήδη μία φορά τον Κένεθ Σμιθ, δένοντάς τον και σφυροκοπώντας τον με βελόνες για πάνω από μία ώρα σε μια αποτυχημένη απόπειρα να τον σκοτώσει. Είναι ασύλληπτα ανεύθυνο και απάνθρωπο να προσπαθήσει ξανά χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δεν έχει δοκιμαστεί και που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προξενήσει φρικτούς πόνους» ανέφερε η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve.

Η ίδια χαρακτήρισε το νέο δημοσιευμένο πρωτόκολλο για τις εκτελέσεις με άζωτο «ανησυχητικά αόριστο – οι αρχές προφανώς δεν γνωρίζουν τι κάνουν και απλώς ελπίζουν για το καλύτερο. Η πολιτεία αντιμετωπίζει ένα ανθρώπινο ον σαν πειραματόζωο και αυτό το αποκαλεί δικαιοσύνη». 

Το άζωτο έχει εγκριθεί ως μέσο εκτέλεσης σε τρεις πολιτείες, Αλαμπάμα, Μισισιπή και Οκλαχόμα. 

Πηγή: Guardian

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή