Η Ρωσία κατέστρεψε ταχύπλοα με καταδρομείς της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία κατέστρεψε ταχύπλοα με καταδρομείς της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας (...) αεροσκάφη της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψαν τέσσερα ταχύπλοα "Willard Sea Force"».

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τις πρώτες πρωινές ώρες««στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας (…) αεροσκάφη της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψαν τέσσερα ταχύπλοα “Willard Sea Force” αμερικανικής κατασκευής (που μετέφεραν) αποβατικές ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, κινούμενα προς την κατεύθυνση» του ακρωτηρίου Ταρχάνχουτ, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο.

Η ουκρανική πλευρά σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Ρωσία ή τομείς της ουκρανικής επικράτειας υπό ρωσικό έλεγχο.

Κατάρριψη ουκρανικών drones

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ουκρανικά drones στον εναέριο χώρο της χερσονήσου της Κριμαίας και της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία στα δυτικά.

Περί τη 01:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], «ουκρανικά UAVs καταστράφηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέσω Telegram.

Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική επικράτεια και στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Το Κίεβο, που εξαπέλυσε αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου προκειμένου να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να ξαναπάρει την Κριμαία.

Το Σάββατο, η Μόσχα ανέφερε πως κατέστρεψε τρία ναυτικά drones που είχαν στόχο τη γέφυρα της Κριμαίας στο στενό του Κερτς, έργο στρατηγικής σημασίας που είχε ήδη γίνει στόχος επιθέσεων το καλοκαίρι.

Ενώ στην περιφέρεια Κουρσκ, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης Ρομάν Σταροβόιτ ανέφερε πως την Παρασκευή «δύο ουκρανικά drones» έπληξαν την πόλη Κουρτσάτοφ, προκαλώντας ζημιές σε δημόσιο κτίριο και σε πολυκατοικία. Ο κ. Σταροβόιτ έκανε λόγο για νέα επίθεση, χθες Κυριακή, χωρίς θύματα.

Νότια Αφρική: Καμία απόδειξη πως στάλθηκαν όπλα στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, επιτροπή έρευνας δεν βρήκε απόδειξη πως φορτώθηκαν όπλα ή πυρομαχικά σε ρωσικό πλοίο στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα.

Καμία από τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί δεν αποδείχθηκε αληθής, και αυτοί που τις έκαναν δεν μπορούν να τις τεκμηριώσουν, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.

«Δεν δόθηκε καμιά άδεια εξαγωγής όπλων και δεν εξήχθησαν όπλα», επέμεινε.

Αναφερόταν σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα φέτος ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Ρούμπεν Μπρίγκετι –προκαλώντας διπλωματική ένταση–, σύμφωνα με τις οποίες η Νότια Αφρική προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπρίγκετι είπε τον Μάιο πως πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό φορτηγό πλοίο, το «Lady R», στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όταν ελλιμενίστηκε σε ναυτική βάση κοντά στο Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αμφισβήτησε την ουδετερότητα της Νότιας Αφρικής, η οποία ανήκει στο κίνημα των αδεσμεύτων, στην ένοπλη σύρραξη, που είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης του προέδρου Ραμαφόσα.

Έπειτα από επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Ραμαφόσα έδωσε εντολή να συγκροτηθεί επιτροπή και να διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα.

Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο αρχηγός του κράτους ανήγγειλε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί περίληψη των ευρημάτων, αλλά όχι η πλήρης έκθεση της επιτροπής έρευνας, καθώς περιέχει «εμπιστευτικές στρατιωτικές πληροφορίες».

Ο Σίριλ Ραμαφόσα τόνισε επίσης πως οι κατηγορίες του Αμερικανού πρεσβευτή έβλαψαν την οικονομία της Νότιας Αφρικής και τη διεθνή υπόληψή της.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή