Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο στρατηγός Γκεμά

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο στρατηγός Γκεμά

Μετά το πραξικόπημα της 30ής Αυγούστου, ο Γκεμά εμφανίζεται καθημερινά περιτριγυρισμένος από στρατηγούς και συνταγματάρχες, επικεφαλής σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της χωροφυλακής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό, ορκίστηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Μετά το πραξικόπημα της 30ής Αυγούστου ο Γκεμά εμφανίζεται καθημερινά περιτριγυρισμένος από στρατηγούς και συνταγματάρχες, επικεφαλής σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Εκτός από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, που ζήτησε από τους πραξικοπηματίες να αναγνωρίσουν τη νίκη της στις εκλογές της 26ης Αυγούστου, οι πολίτες φαίνεται στην πλειονότητά τους να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον στρατό που τους «απελευθέρωσε από την οικογένεια Μπονγκό».

Η οικογένεια Μπονγκό κυβερνούσε εδώ και περισσότερα από 55 χρόνια την Γκαμπόν, μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο. Ομως τα πλούτη αυτά τα εκμεταλλεύεται μια ελίτ γύρω και μέσα από την οικογένεια, με τους πραξικοπηματίες και την αντιπολίτευση να την κατηγορούν για «μαζική διαφθορά» και «κακή διακυβέρνηση».

Ο 64χρονος Αλί Μπονγκό Οντιμπά, 64 ετών, βρίσκεται σε κατ′ οίκον περιορισμό μετά το πραξικόπημα. Ανήλθε στην εξουσία με την εκλογή του το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Διαφθορά

Την προηγούμενη Τετάρτη τα ξημερώματα, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 26ης Αυγούστου και την επανεκλογή του Μπογκό, οι στρατιωτικοί κήρυξαν «το τέλος του καθεστώτος» και τον κατηγόρησαν για νοθεία στις εκλογές.

Ηδη από την επομένη οι στρατιωτικοί όρισαν τον Γκεμά, 48 ετών, επικεφαλής της Επιτροπής για τη Μετάβαση και την Αποκατάσταση των Θεσμών.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στις εξελίξεις στην Γκαμπόν. Την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσαν τους εταίρους τους στον ΟΗΕ και στην Αφρικανική Ενωση να στηρίξουν την άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Λιμπρβίλ δηλώνει ότι έχει αναγάγει τη μάχη κατά της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης σε βασικό του στόχο, όπως και την «ανάταξη της οικονομίας» και την αναδιανομή των εσόδων και του πλούτου της χώρας στους πολίτες.

Την Παρασκευή δεσμεύθηκε να οργανώσει, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα, «εκλογές ελεύθερες, διαφανείς, αξιόπιστες και ήρεμες». Ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο αφού υιοθετηθεί «με δημοψήφισμα» νέο Σύνταγμα «για πιο δημοκρατικούς θεσμούς» που θα «σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Χωρίς βιασύνη», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή