Μαραθώνια η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, άκαμπτη η Μόσχα για τα σιτηρά

Μαραθώνια η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, άκαμπτη η Μόσχα για τα σιτηρά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχει θέσει

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Μόσχα, διαμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ωρης συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τις επικρίσεις προς τη Δύση σχετικά με τη συμφωνία, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι «υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση».

Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι τιμές των σιτηρών βρίσκονται σε πτωτική τροχιά κι ότι δεν υπάρχει έλλειμμα σε τρόφιμα.

Υπογράμμισε ότι «θα είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε την παρουσία μας στη συμφωνία, όταν πληρωθούν όλοι οι όροι», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, ώστε να προμηθεύσουμε με δωρεάν τρόφιμα χώρες της Αφρικής, με τις παραδόσεις να ξεκινούν σε περίπου 2-3 εβδομάδες».

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι δεν υπεγράφησαν έγγραφα κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ρωσική πρόταση, να προμηθεύσει αφρικανικές χώρες με ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών μέσω Τουρκίας, με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ, «δεν συνιστά εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα».

Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Τουρκία δέχονται συνεχείς επιθέσεις και ότι οι διάδρομοι της συμφωνίας σιτηρών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι «απέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση», λέγοντας παράλληλα ότι η Ρωσία ουδέποτε αρνήθηκε τις συζητήσεις για το θέμα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι σύντομα μπορεί να βρεθεί λύση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις».

«Έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Ουκρανία να μαλακώσει τη στάση της. «Η Ουκρανία πρέπει να αμβλύνει τις προσεγγίσεις της προκειμένου να είναι δυνατή η λήψη κοινών βημάτων με τη Ρωσία», είπε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Πούτιν.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, προανήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ζελένσκι με τον Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT