Η Ρωσία αναφέρει κατάρριψη ουκρανικών drones που στόχευαν στη Μόσχα

Η Ρωσία αναφέρει κατάρριψη ουκρανικών drones που στόχευαν στη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιφέρειες δυτικά της Μόσχας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιφέρειες δυτικά της Μόσχας, στην Καλούγκα και στην Τβερ, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

«Απόψε, οι αντιαεροπορικές άμυνες στην περιφέρεια Καλούγκα και στην περιοχή Ιστρα κατέστρεψαν drones που προσπαθούσαν να επιτεθούν στη Μόσχα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Διαπιστώθηκαν ζημιές εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών στην Ιστρα, πρόσθεσε ο αιρετός.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι τρίτο UAV που κατευθυνόταν στην πόλη καταστράφηκε από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα στη Ζαβίνταβα, στην περιφέρεια Τβερ (βορειοδυτικά), χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

Αποδίδοντας τις επιθέσεις στην Ουκρανία, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε τρεις χωριστές ανακοινώσεις του μέσω Telegram ότι καταρρίφθηκαν drones στην περιφέρεια Καλούγκα, στην περιφέρεια Ιστρα, βορειοδυτικά της Μόσχας, και στην περιφέρεια Τβερ. Δεν ξεκαθάρισε αν είχαν στόχο την πρωτεύουσα.

Οι επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική επικράτεια, ειδικά στη Μόσχα και στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, με φόντο την αντεπίθεση ουκρανικών στρατευμάτων με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά, από τις αρχές Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, η Μόσχα ανέφερε πως καταρρίφθηκαν ουκρανικά drones στον εναέριο χώρο της χερσονήσου της Κριμαίας και της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία στα δυτικά.

Την Παρασκευή, ανακοίνωνε πως απετράπη επιδρομή με drone στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, χωρίς θύματα ούτε ζημιές.

Πούτιν για αγωγούς αερίου

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πως έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με σκοπό να καταστρέψουν αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία και διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Γίνονται προσπάθειες επίθεσης στους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, μέσω των οποίων παραδίδεται αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι χθες.

Ρωσικά πολεμικά πλοία προστατεύουν τους αγωγούς, διαβεβαίωσε. «Αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις, και από drones τα οποία στέλνονται από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», επέμεινε.

Στο περιθώριο των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σαϊγκού δήλωσε πως οι ουκρανικές επιθέσεις με drones ήταν ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου είχε διαδραματίσει ρόλο στη διαπραγμάτευση, πήγε στο Σότσι τη Δευτέρα για να προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του να θέσει εκ νέου σε ισχύ τη συμφωνία, έγκαιρα για τη φθινοπωρινή σοδειά. Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως θα επέστρεφε στη συμφωνία εάν ικανοποιούνταν οι όροι που θέτει.

Ο κ. Σαϊγκού δήλωσε πως αρχικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά –η επίσημη ονομασία της συμφωνίας– προβλεπόταν πως τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον ρωσικών υποδομών, κάτι που «παραβιάστηκε».

Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταστράφηκαν επτά ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT