Περού: Συμπλοκή με έξι νεκρούς σε περιοχή παραγωγής κόκας

Περού: Συμπλοκή με έξι νεκρούς σε περιοχή παραγωγής κόκας

Τέσσερις στρατιωτικοί και δύο αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού σκοτώθηκαν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στρατιώτες και δύο μέλη του Φωτεινού Μονοπατιού σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε μάχη στην περιοχή όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειας κόκας στο Περού, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των περουβιανών ενόπλων δυνάμεων.

Περίπολος έγινε στόχος καθώς έκανε «έλεγχο» στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Η μάχη εκτυλίχθηκε σε αχανή περιοχή όπου βρίσκονται καλλιέργειες κόκας, τη VRAEM (ακρωνύμιο της φράσης Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, δηλαδή κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ενε και Μαντάρο). Εκεί, ο περουβιανός στρατός είναι αντιμέτωπος για δεκαετίες με συμμορίες διακινητών ναρκωτικών και τους τελευταίους εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών, που αποδεκατίστηκε τα χρόνια του 1990.

Τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό των τεσσάρων μελών των περουβιανών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν τόσο η περουβιανή κυβέρνηση όσο και η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό της χώρας, μεταξύ άλλων.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, πίσω μόνο από την Κολομβία. Το 2022, οι Αρχές κατέγραψαν κάπου 950.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης.

Το Φωτεινό Μονοπάτι –το όνομά του είναι μέρος αποφθέγματος του μαρξιστή διανοούμενου Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι (1894-1930), ιδρυτή του Περουβιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1928– διεξήγαγε για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του στρατού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο απολογισμός της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης ήταν τουλάχιστον 69.000 νεκροί και αγνοούμενοι.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των μαοϊστών ανταρτών είναι πλέον νεκροί ή φυλακισμένοι. Ο στρατός υπολογίζει πως μόνο 200 έως 350 μέλη της οργάνωσης ανταρτών παραμένουν ενεργά, κυρίως στη VRAEM.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή