Κούβα: Οι Αρχές εντόπισαν ρωσικό δίκτυο στατολόγησης Κουβανών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Κούβα: Οι Αρχές εντόπισαν ρωσικό δίκτυο στατολόγησης Κουβανών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα ρωσικό «δίκτυο λαθραίας διακίνησης» το οποίο στρατολογούσε Κουβανούς για «στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και προχώρησε σε ποινικές διώξεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα ρωσικό «δίκτυο λαθραίας διακίνησης» το οποίο στρατολογούσε Κουβανούς για «στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και προχώρησε σε ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων που ενέχονται στο δίκτυο αυτό.

Το κουβανικό υπουργείο Εσωτερικών «καταβάλλει προσπάθειες για να εξουδετερώσει και να διαλύσει ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, που επιχειρεί από τη Ρωσία για να εντάξει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και κάποιους από την Κούβα στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες διαβεβαίωσε σε μήνυμά του, το οποίο ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ότι η κουβανική κυβέρνηση «δρα με την ισχύ του νόμου» εναντίον αυτών των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε πως προέβη σε «ποινικές διώξεις εναντίον των προσώπων που ενέχονται σ′ αυτές τις δραστηριότητες», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη «μισθοφορική ιδιότητα» και υπενθυμίζει πως η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα America TeVe του Μαϊάμι είχε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή τις μαρτυρίες δύο εφήβων οι οποίοι έλεγαν πως εξαπατήθηκαν μέσω του Facebook για να εργασθούν ως οικοδόμοι με τον ρωσικό στρατό σε εργοτάξια στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και η Αβάνα έχουν ενισχύσει από πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις τους.

Στα τέλη του 2022, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και αντιπροσωπείες επιχειρηματιών και πολιτικών αντιπροσώπων μετέβησαν φέτος στις δύο χώρες.

Ο Κουβανός υπουργός Αμυνας Αλβαρο Λόπες Μιέρα συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή