ΕΕ: Τουλάχιστον 895.000 οι άστεγοι σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

ΕΕ: Τουλάχιστον 895.000 οι άστεγοι σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 σε σύγκριση με το 2019.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με Αστέγους (Feantsa).

«Αυτή η εκτίμηση – που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα – επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η σχετική έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ορισμένες χώρες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική «Πρώτα η Στέγαση».

Η Αυστρία, η οποία επίσης εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, είδε και εκείνη τον αριθμό των αστέγων να μειώνεται το 2020 αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και σε έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή των εξώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT