Νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη Συρία

Νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη Συρία

Εμφύλιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ Κούρδων και Αράβων στον αμερικανικό θύλακο του Ντέιρ αλ Ζορ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν χθες για ένατη κατά σειρά ημέρα οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και αραβικών φυλών στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ της ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκεται ο μεγάλος όγκος των γνωστών πετρελαϊκών αποθεμάτων της. Το νέο εμφύλιο ρήγμα που άνοιξε στη χώρα προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, μια και το Ντέιρ αλ Ζορ είναι η μόνη περιοχή της Συρίας την οποία ελέγχουν οι Αμερικανοί μέσω των στρατευμάτων που εγκατέστησαν εκεί, στο όνομα του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και χάρη στη συμμαχία τους με τις δυνάμεις των Κούρδων αυτονομιστών.

Ρόλο πυροκροτητή έπαιξε η σύλληψη, από την πλευρά των Κούρδων που διοικούν την περιοχή, του Αμπού Χάουλα, διοικητή της τοπικής αραβικής πολιτοφυλακής Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ντέιρ αλ Ζορ. Ο Αμπού Χάουλα, που υπήρξε σύμμαχος των Κούρδων στον κοινό αγώνα εναντίον του ISIS, συνελήφθη στις 27 Αυγούστου στη Χασάκα της ανατολικής Συρίας με κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εξέγερση αραβικών φυλών, που δυσφορούσαν με την κουρδική διοίκηση των περιοχών τους και αξίωναν αυτονομία από τις SDF. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες τουλάχιστον 50 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αμάχων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο εκπρόσωπος των SDF, Φαρχάντ Σάμι, υποστήριξε ότι οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρία χωριά που είχε προσωρινά καταλάβει η αραβική πολιτοφυλακή, η οποία έχει οχυρωθεί στο τελευταίο καταφύγιό της, την κωμόπολη Ζιμπάν. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εξέγερση θα έχει πλήρως κατασταλεί εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου.

Ενισχυμένοι με αμερικανικά όπλα και εκπαιδευτές, οι Κούρδοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας, που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από Κούρδους, κατά την προέλασή τους εναντίον του ISIS. Ωστόσο το Ντέιρ αλ Ζορ κατοικείται σε ποσοστό περίπου 90% από Αραβες, οι οποίοι δυσφορούν, καθώς δεν εισπράττουν κανένα όφελος από τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή τους, ακόμη και μετά την απελευθέρωσή τους από τους τζιχαντιστές. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι δυνάμεις που εχθρεύονται τους Κούρδους μαχητές –όπως η Τουρκία– ή την αμερικανική παρουσία, όπως η Ρωσία, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαμάχη προς όφελός τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ντέιρ αλ Ζορ και προειδοποίησε: «Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας και θα αναλάβουμε δράση ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια των στρατευμάτων μας».

Σε εξέγερση εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ περιοχές των Δρούζων, ενώ εξαπλώνονται σε αρκετές πόλεις οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας.

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκεται μπροστά σε μια αντιφατική πραγματικότητα: ενώ στο εξωτερικό πληθαίνουν οι αραβικές και άλλες χώρες που τον αναγνωρίζουν και πάλι, ύστερα από την επικράτησή του στον ολέθριο εμφύλιο πόλεμο, στο εσωτερικό αντιμετωπίζει και πάλι κύματα διαδηλώσεων εναντίον του, που ξυπνούν τα φαντάσματα της Αραβικής Ανοιξης, του 2011. Τη Δευτέρα, εκατοντάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές έσκισαν αφίσες του Ασαντ και γκρέμισαν άγαλμα του πατέρα του, πρώην ηγέτη Χαφέζ Ασαντ, στην πόλη Σουέιντα της νότιας Συρίας, κραυγάζοντας συνθήματα εναντίον του καθεστώτος.

Πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας όπου πλειοψηφεί η μειονότητα των Δρούζων (η οποία αντιστοιχεί στο 5% του πληθυσμού και είναι μοιρασμένη μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του καθεστώτος), η Σουέιντα υπήρξε σε μεγάλο βαθμό όαση ηρεμίας στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Τις τωρινές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου, πυροδότησε η αχαλίνωτη ακρίβεια και η κατάρρευση της συριακής οικονομίας υπό το βάρος των κυρώσεων. Γρήγορα, όμως, άρχισαν να παίρνουν ανοιχτά πολιτικό, αντικαθεστωτικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κορύφωση της Δευτέρας συνέπεσε με την όγδοη επέτειο της δολοφονίας του σεΐχη Ουαλίντ Μπαλούς, θρησκευτικού ηγέτη των Δρούζων και σφοδρού επικριτή του Μπασάρ αλ Ασαντ, που καλούσε τους νέους της Σουέιντα να μην εκπληρώνουν τη στρατιωτική θητεία τους. Ο Μπαλούς δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015, με κύκλους της αντιπολίτευσης να επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση Ασαντ.

Διαδηλώσεις με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλες πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Νταρά, λίκνο της εξέγερσης του 2011 στο νότιο τμήμα της χώρας, το Χαλέπι στον βορρά, αλλά ακόμη και η Λατάκεια, βασική εστία για τη μειονότητα των Αλαουιτών, στην οποία ανήκουν η οικογένεια Ασαντ και μεγάλο μέρος της κυβερνώσας ελίτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή