Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ουμέροφ ως υπουργό Αμυνας

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ουμέροφ ως υπουργό Αμυνας

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, 41 ετών, αντικαθιστά τον Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος «καρατομήθηκε» εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τον διορισμό του πρώην βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ στη θέση του υπουργού Αμυνας την Τετάρτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανανέωση στις τάξεις της αμυντικής ηγεσίας της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από 18 μήνες.

Ο Ουμέροφ, 41 ετών, αντικαθιστά τον Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος είχε συμβάλει στην εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής στρατιωτικής βοήθειας ως υπουργός Αμυνας.

Ωστόσο, «καρατομήθηκε» εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά. Η απομάκρυνσή του έγινε με πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Ρέζνικοφ ισχυρίζεται ότι είναι θύμα εκστρατείας συκοφάντησης. Η απομάκρυνσή του δεν αναμένεται να επηρεάσει τη στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας.

«Καλώς ήρθατε στο πλοίο, κύριε υπουργέ», έγραψε το υπουργείο Αμυνας στο Χ. Το Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του διορισμού του Ουμέροφ.

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει την απομάκρυνση του Ρέζνικοφ τη Δευτέρα, αφού ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απόφαση του Ζελένσκι να τον αποπέμψει.

Νέες προσεγγίσεις

Οταν πρότεινε τον Ουμέροφ, Τάταρο της Κριμαίας, ο Ζελένσκι τόνισε ότι απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης με τον στρατό και την κοινωνία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται για 19ο συνεχόμενο μήνα.

«Το να ηγείσαι του αμυντικού θεσμού κατά τη διάρκεια ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία είναι μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ. «Αναμένουμε ότι ο νέος υπουργός θα αναλάβει γρήγορα καθήκοντα και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα», πρόσθεσε.

Πριν από τον διορισμό του, ο Ουμέροφ, ο οποίος μιλάει αγγλικά και τουρκικά, ήταν επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας –του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας– για περίπου ένα χρόνο.

Του πιστώθηκε η ανανέωση του θεσμού και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για την πώληση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιώτες επενδυτές παρά τον πόλεμο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT